Bilanţul activităţii desfăşurate de poliţiştii ialomiţeni, în 2021

Ca la fiecare început de an, instituţiile publice, aflate în slujba cetăţeanului, prezintă un bilanţ al activităţii. Aşa se face că, marţi, 8 februarie 2022, poliţiştii ialomiţeni au organizat o conferinţă de presă în acest scop. La eveniment au participat: Ionel Raul Belciug (comisar şef de poliţie, împuternicit ca inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean – IPJ Ialomiţa), Sebastian Savu (comisar şef de poliţie, adjunct al şefului IPJ Ialomiţa), Ionel Bunea (şeful Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomiţa) şi Ludmila Dascălu (inspector de poliţie, purtătorul de cuvânt al IPJ Ialomiţa).
În intervenţia sa, comisarul şef de poliţie Belciug a făcut o succintă prezentare a activităţilor desfăşurate. Conform acestuia, în 2021, poliţiştii au acţionat pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii, creşterea gradului de siguranţă şi protecţie al cetăţenilor; prevenirea răspândirii virusului COVID-19, protejarea patrimoniului, siguranţa rutieră; asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale.
Pentru prevenirea criminalităţii, priorităţile au fost transpuse, la nivelul IPJ Ialomiţa, în trei mari programe. Anume Programul Judeţean de prevenire a delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor (fiind realizate 479 întâlniri cu minorii şi 52 întâlniri cu conducerile unităţilor şcolare,152 controale pe linia asigurării pazei; 1.023 pliante distribuite; 2.352 patrulări în zona de proximitate a unităţilor de învăţământ; 143 acţiuni în zonele identificate ca fiind frecventate de minori). Al doilea program a fost cel privind prevenirea violenţei domestice şi a agresiunilor de natură sexuală. În acest sens, au fost realizate 242 întâlniri cu grupuri ţintă, distribuite – 2.094 materiale informativ preventive; 306 acţiuni şi controale; 55 acţiuni comune cu parteneri externi; 175 acţiuni în sistem integrat. În cadrul Programului pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului au fost organizate 209 activităţi în comunitate la asociaţiile de locatari sau proprietari; în societăţile comerciale cu personal preponderent feminin, în locuri publice aglomerate sau la evenimente publice deosebite pentru comunitate. La aceste activităţi au participat 2.042 de persoane, fiind efectuate 3.756 patrulări, consiliate – 732 victime şi persoane aflate în evidenţa stărilor conflictuale.
Pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, pe raza judeţului, în 2021, împreună cu jandarmii şi poliţiştii locali, au fost organizate 9 razii, 628 acţiuni cu efective lărgite şi 2.780 controale directe. „Eforturile depuse de poliţişti, împreună cu celelalte instituţii abilitate din judeţ, au dus la menţinerea sub control a fenomenului infracţional în anul 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, fiind sesizate 6.681 de infracţiuni, cu 3% mai multe decât în perioada similară a anului trecut. În anul 2021, au fost sesizate 1.082 de infracţiuni stradale, dintre acestea 50,73% în mediul urban şi 49,27% în mediul rural, fiind descoperite în flagrant delict 73 de infracţiuni. Totodată, a trebuit să desfăşurăm activităţi pentru prevenirea şi limitarea virusului SARS-CoV-2. Zilnic, în jur de 90 de poliţişti au acţionat pe această temă. Au fost derulate 1.165 acţiuni punctuale, la o parte dintre acestea fiind angrenaţi şi poliţişti din structurile neoperative. S-au aplicat 12.198 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.797.627 lei”, a precizat comisarul şef de poliţie, Ionel Raul Belciug.

„La nivelul judeţului Ialomiţa, a scăzut numărul accidentelor cu urmări grave”

Pentru reducerea numărului accidentelor rutiere şi a gradului de victimizare, la nivelul Inspectoratului au fost puse în aplicare planuri de măsuri, urmărindu-se combaterea cu fermitate a principalelor cauze generatoare ale accidentelor, în principal indisciplina pietonilor, neacordare de prioritate pietonilor şi vehiculelor, disciplinizarea bicicliştilor, conducătorilor de atelaje hipo, mopede şi nerespectarea regimului de viteză legal. Cu toate eforturile depuse de către poliţişti, anul trecut, au avut loc 54 accidente grave de circulaţie, soldate cu decesul a 39 persoane şi rănirea gravă a altor 31. Numărul accidentelor grave este totuşi mai mic cu 2, faţă de anul 2020. De asemenea, au fost constatate 635 infracţiuni rutiere. 52.925 contravenţii, îndeosebi pentru depăşirea limitei legale de viteză, nepurtarea centurii de siguranţă, neacordarea priorităţii de trecere şi abateri săvârşite de pietoni, biciclişti şi căruţaşi. Pentru abateri contravenţionale grave, sancţionate de lege, au fost reţinute 3.376 de permise de conducere. De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau fără poliţă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto au fost retrase, până la remedierea cauzelor, 1.194 de certificate de înmatriculare. „La nivelul judeţului Ialomiţa, a scăzut numărul accidentelor cu urmări grave, faţă de anul anterior, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru noi. Principalele cauze de producere a acestor accidente au fost adormirea la volan, pe fondul căreia s-au produs 8 accidente grave, soldate cu 10 persoane decedate şi 4 rănite grav; alte preocupări în timpul condusului, fiind înregistrate 8 accidente soldate cu decesul a 5 persoane şi 4 rănite grav; traversarea neregulamentară la pietoni – 6 accidente soldate cu 4 persoane decedate şi 2 rănite grav”, a informat inspectorul şef împuternicit.

„Nu am avut probleme mari de personal şi nicio faptă de corupţie sesizată”

Cea mai mare problemă cu care se confruntă IPJ Ialomiţa rămâne lipsa de personal. Pentru realizarea obiectivelor, la finele anului 2021, efectivele IPJ Ialomiţa erau în număr de 609 poliţişti şi 23 persoane angajate pe bază de contract. Din totalul poliţiştilor, 145 sunt ofiţeri şi 464 – agenţi, statul de organizare fiind acoperit în proporţie de 77,92%. Deficitul este undeva la 23%, adică de circa 143 agenţi şi 41 ofiţeri. Cel mai mare deficit se înregistrează la sectorul de ordine publică, atât în mediul rural, cât şi urban.
Una peste alta, structurile de specialitate au asigurate condiţiile necesare desfăşurării activităţii IPJ, cu încadrarea în prevederile bugetului alocat. „Nu am avut probleme mari de personal şi nicio faptă de corupţie sesizată, în 2021. Pentru anul acesta avem undeva la 31 milioane lei şi, cu siguranţă, ne acoperă nevoile operative şi salariale. În ultimii ani, bugetul primit a crescut constant. Am reuşit în mediul rural, unde era o problemă, să modernizăm posturile de poliţie. Parcul auto a fost înnoit în totalitate. La nivelul IPJ au fost făcute, de asemenea, multe îmbunătăţiri. Dotarea logistică este foarte bună, la acest moment”, a mai adăugat şeful IPJ Ialomiţa.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )