Bilanțul acțiunilor Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ialomița în luna Ianuarie 2024

În luna ianuarie 2024, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Ialomița a desfășurat un impresionant număr de 60 de acțiuni de control, având în vedere prioritățile stabilite de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Acestea au vizat respectarea prevederilor legale în diverse domenii, inclusiv comercializarea produselor tradiționale și a celor cu rețete consacrate, comerțul cu produse cosmetice, atât în magazine fizice, cât și în mediul online, și verificarea echipamentelor electrice de uz casnic.
De-a lungul procesului de control, CJPC Ialomița a investigat și soluționat 52 de sesizări și reclamații primite de la consumatori. În urma acestor verificări riguroase, s-a constatat că nu mai puțin de 45 de operatori economici nu respectau prevederile legale în domeniul protecției consumatorilor. Ca urmare, au fost aplicate 52 de amenzi contravenționale și 38 de avertismente, totalizând un cuantum de 388.000 de lei.
Printre principalele nereguli identificate s-au numărat condiții necorespunzătoare la depozitare, comercializare și prestarea de servicii, vânzarea de produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășite, identificarea de produse fără informații privind securitatea și instrucțiunile de utilizare în limba română, nerespectarea vecinătăților la expunerea produselor alimentare de origini diferite, lipsa afișării atestatului de produs tradițional pentru produsele comercializate ca fiind produse tradiționale și nerespectarea regimului promoțiilor.
Un aspect deosebit de important al acțiunilor întreprinse de CJPC Ialomița a fost retragerea de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de 10.891 de lei, pentru a asigura protecția și siguranța consumatorilor. În plus, ANPC a organizat, în a doua jumătate a lunii ianuarie 2024, o amplă acțiune de verificare a respectării legislației în magazinele retailerului Mega Image. La punctul de lucru din județul Ialomița, au fost aplicate un avertisment și două amenzi contravenționale în valoare totală de 55.000 de lei, pentru neregulile constatate, precum nerespectarea condițiilor de punere pe piață a legumelor și fructelor, practici comerciale incorecte privind originea produselor și lipsa afișării atestatului de produs tradițional pentru anumite produse comercializate.
Aceste acțiuni susținute ale CJPC Ialomița și ANPC demonstrează angajamentul ferm pentru protecția consumatorilor și respectarea riguroasă a prevederilor legale în domeniu. Consumatorii sunt încurajați să sesizeze orice neregulă, contribuind astfel la crearea unui mediu comercial mai sigur și transparent.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )