Baza de calcul a indemnizației de șomaj se majorează în luna martie

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) aplică măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă și de creștere a gradului de angajare în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 (privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă).
Conform prevederilor Legii nr. 225 din 26 iulie 2021 (pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002), Indicatorul Social de Referință se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației. Indicatorul definitiv este comunicat de Institutul Național de Statistică. În acest sens, beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință vor crește în luna martie, ca urmare a majorării acestui indicator, cu 5,1%.
Astfel, ca efect al aplicării noii valori a Indicatorului Social de Referință, baza de calcul pentru indemnizația de șomaj va fi majorată de la 375 de lei la 394 de lei. De asemenea, prima de inserție, acordată absolvenților instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, va crește de la 1.500 la 1.576 de lei. Iar prima de inserție acordată angajatorilor pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, va crește de la maximum 2.000 lei la maximum 2.102 lei. Nu în ultimul rând, subvenția acordată angajatorilor pentru stimularea încadrării elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor se mărește de la 250 la 262 lei.
Majorarea se aplică și pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior datei de 1 martie.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )