„Avem o ţară de guvernat şi e nevoie de stabilitate, de responsabilitate”

Moţiunea de cenzură intitulată „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi” a fost înregistrată în 3 septembrie, la cele 2 camere. În total, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), a reuşit să strângă 120 de semnături, cu mult peste cele 117 necesare, după care a început nebunia. Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost convocate în datele de 3, 4, 6 şi 7 septembrie, în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care nu s-au putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă.

Din ghearele intereselor financiare, au ieşit nişte indivizi care acţionează mecanic, cu o pseudointeligenţă, ce dau dovadă de foarte multă demagogie. Clasa politică din România este una anacronică, care nu a înţeles nimic din ce s-a întâmplat până acum în lumea din jurul nostru. Nu a înţeles nimic din faptul că oamenii ăştia au ajuns în procente de doar 30%, 35% la vot. A început joaca aceasta de-a moţiunea, ba e democraţie, ba nu e. Ba o depunem, ba nu. Este contestată de executiv înainte ca ea să se întâmple. Vezi, Doamne, că unele semnături au fost trimise în format electronic, scanat. Ori, în pandemie lucrăm cu semnături electronice scanate, fotografiate şi nu a contestat nimeni validitatea vreunui act. Este o aberaţie. Iar o aberaţie şi mai mare este că, de patru ori la rând, n-a fost întrunit cvorumul. Cum să transmiţi în timpul ăla, dacă ei nu s-au adunat şi nu a fost respectat termenul? Moţiunea trebuia să fie transmisă Guvernului în momentul în care în birourile permanente se vota acest lucru. Astfel a declarat senatorul AUR, filiala Ialomiţa, Rodica Boancă, în cadrul unei ediţii a emisiunii „Subiectul Zilei”, difuzată la radio Fresh FM.

„De patru luni de zile, nu mai aveam viaţă. Doar despre Congresul PNL auzeam. Practic, noi în ţara asta nu mai facem nimic altceva decât Congresul PNL. Adică eu, când o să fie congres la AUR, nu vreau să apărem pe toate posturile. Nu asta este important. Nu contează Cîţu, Orban sau cine o fi”, a adăugat Rodica Boancă, legat de subiect.

La scurt timp după ce membrii USR PLUS au depus moţiunea, cei de la PNL au negociat cu parlamentarii AUR să-i convingă să-şi retragă semnăturile de pe moţiunea de cenzură.

Rodica Boancă a fost prezentă acolo, în linia întâi. A participat la Biroul Permanent. Documentul a fost semnat de toţi cei 43 de parlamentari AUR. Ulterior, au mai semnat o dată, olograf de data asta, să reitereze faptul că nu îşi retrage niciunul semnătura. Dar unii dintre membrii AUR au fost sunaţi de PNL-işti. I-au invitat să poarte nişte discuţii alături de echipa câştigătoare. Aceasta este o practică veche şi sunt foarte multe „vicii” asemănătoare.

Co-liderul George Simion a spus că o faptă de asemenea gravitate – anume că membrii birourilor permanente şi senatului şi Camerei tergiversează în mod nepermis punerea în dezbatere a unei moţiuni de cenzură – nu s-a mai întâmplat niciodată în peste 30 de ani de activitate parlamentară. Este total în afara normelor democratice şi a uzanţelor dintr-un stat de drept. Prin decizia Curţii Constituţionale, există obligaţia de a dezbate moţiunea de cenzură depusă de opoziţia parlamentară. Această dezbatere, odată declanşată, ţinând seama de prevederile Constituţiei, nu mai poate fi oprită. În această situaţie, moţiunea a fost citită şi, conform tuturor uzanţelor din democraţie, preşedintele poate dizolva Parlamentul. Poate demite premierul, trimiţând Parlamentului solicitarea de suspendare a mandatului prefectului, iar executivul se supune.

Este o situaţie extrem de gravă şi la Comisia de abuzuri pe care Rodica Boancă o prezidează şi se gândeşte foarte serios să facă sesizări către Biroul permanent al Senatului şi celelalte foruri instituţionale şi chiar către Avocatul Poporului şi Preşedinţie. Le sunt blocate audierile şi lucrările în cadrul Comisiei, de către parlamentarii PNL, USR şi, pe alocuri, chiar şi de PSD, care, într-o măsură, se abţine. „Noi avem sute de mii de petiţii pe problemele actuale ale societăţii. Măşti în şcoli, pentru copiii care au probleme respiratorii, învăţământ online, aspecte legate de felul în care sunt gestionate restricţiile şi abuzuri ale instituţiilor. Aceste restricţii nasc alte abuzuri din partea instituţiilor statului. AUR este singurul partid care face opoziţie şi şi-a asumat asta. Nu ştiu dacă a avut vreo vreodată un partid 10% şi cu acel procente să se fi bătut cu aceste maşinării, pentru că ei funcţionează unşi ca o maşinărie. Am auzit lângă mine pe cei de la PSD, vorbind între ei şi întrebând-se: Noi cum votăm? Adică ei îşi puneau problema cum să voteze, iar liderul le-a spus să se abţină, că le sar oamenii în cap. Nu ştiu dacă abţinerea aia n-a făcut mai mult rău decât bine. Mă abţin, adică sunt de acord şi nu sunt de acord. Nu trebuie nimeni să te constrângă. Nu le pasă de nimic. Sunt la mijloc bani mulţi pentru partide care rulează între ele, mituindu-se reciproc. Înainte de începerea activităţii parlamentare, liderii AUR, George Simion şi Claudiu Târziu, au avut nişte întâlniri cu PSD. Bineînţeles că ne-am gândit la USR. Noi am zis aşa: Domnule, PNL-ul fierbe, se rupe. Acum e momentul să depunem moţiunea, pentru că este foarte greu să-i mai ţină pe ăştia în bănci. I-au ţinut în bănci şi s-au dus la PSD şi le-au zis: Fraţilor, acum e momentul să începem, haideţi să o facem. La care PSD-ul a zis să mai aşteptăm să treacă congresul. În momentul în care noi am văzut că ei sunt aşa, şi în căruţă şi în teleguţă, ne-am propus să facem acest pas, fie ce o fi. Ne-am asumat că vrem să o depunem şi, dacă ieşim cu ea public, poate se mai gândesc şi acceptă propunerea. Nu m-am aşteptat nicio clipă la rigiditatea PSD-ului şi la atitudinea extrem de sfidătoare pe care a avut-o. Am votat şi greşit, că n-am înţeles o chestie de procedură, recunosc, am făcut multe gafe şi noi. Poate o să mai facem, pentru că suntem la început şi nici nu avem în spate nişte oameni din sistem care să ne înveţe. Dar, eu cred că e un lucru bun, pentru că facem lucrurile aşa cum le gândim noi. Învăţăm din greşeli şi înţelegem şi toate mânăriile pe care le fac ei. S-a nimerit că, în acea perioadă, în care noi am depus moţiunea, să se certe Cîţu cu Stelian Ion. Ştiam noi că vor să-şi facă numirile şi s-au certat pe ele, care cu care, cine cu cine. Despre asta a fost vorba, nu de interesul românilor.

În iunie, şi PSD depusese moţiunea şi noi le-am spus de atunci: N-o să treacă doar cu noi şi cu voi. Nu aveam majoritate, ne mai lipseau vreo 20-30 de voturi. Acum le-am explicat celor de la PSD că singura şansă ca moţiunea asta să treacă, este să voteze şi USR-ul. Adică atunci clar pică tot Guvernul. În momentul ăla, PSD-ul a zis nu şi au boicotat. Nu e în regulă faptul că nu PNL face afronturi, ci PSD. Acum ei simt cumva că le fuge pământul de sub picioare”, a explicat Rodica Boancă.

Una peste alta, senatorul AUR este de părere că toţi responsabilii, atât din Parlament cât şi din Guvern, să îşi îndrepte atenţia către populaţie, ci nu către diversele funcţii politice la care visează. „Avem o ţară de guvernat şi e nevoie de stabilitate, de responsabilitate. A început şcoala, a venit valul patru al pandemiei. Facturile la energie au crescut şi trebuie găsite soluţii. Nu avem timp de jocuri pentru copiii răsfăţaţi”, a încheiat senatorul AUR, filiala Ialomiţa, Rodica Boancă.

Petruţa RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )