AUR Ialomiţa a inaugurat biroul parlamentar din Slobozia într-o zi cu însemnătate istorică

Chiar dacă pandemia încă îşi face de cap, românii au celebrat, aşa cum au putut, pe 24 ianuarie Mica Unire, un moment istoric de referinţă. Dacă în unele localităţi din ţară, autorităţile au organizat evenimente, ce-i drept la modul mai restrâns, în Ialomiţa au zis ,,pas” anul acesta importantei sărbători.

Singurii care au onorat-o au fost reprezentanţii AUR. Aceştia au participat la Sfânta Liturghie şi apoi s-au deplasat către Piaţa Unirii pentru a depune la Statuia lui Mihai Viteazul, o coroană în memoria strămoşilor. De asemenea, momentul a fost marcat şi la sediul partidului, din Ansamblul PECO, prin discuţii referitoare la simbolistica Unirii lui Cuza.

Senatorul Rodica Boancă a ţinut un mic, dar succint discurs, la faţa locului, în momentul depunerii coroanei. „Mica Unire i se spune dar, din punctul meu de vedere, este o mare unire, un mare pas înainte pe care strămoşii noştri  l-au făcut pentru ca noi astăzi să fim o ţară unitară. Este adevărat că, pe parcurs, am trădat mare parte din crezul lor şi am pierdut din teritoriul nostru. De asemenea avem o datorie faţă de cei care atunci, la 24 ianuarie în 1859, au pus bazele acestei naţiuni. Avem o datorie morală să marcăm această zi aşa cum se cuvine. Este o impietate, o imoralitate şi un act de înaltă trădare faptul că autorităţile statului, plecând de la Prefectură, preşedinţie, prim ministru, ministere şi aşa mai departe, nu au luat act de această zi şi nu au comemorat-o aşa cum se cuvine. În judeţul Ialomiţa, această zi nu a fost comemorată decât de Alianţa pentru Unirea Românilor. Este absurd, o situaţie la care nu m-am aşteptat vreodată să asist pentru că pune o pată pe istoria noastră, pune o pată pe conştiinţa noastră de români şi ne face să ne întrebăm dacă într-adevăr au reuşit să ne dezbine în aşa hal, încât să nu mai simţim că avem câteva momente istorice pe care trebuie să le marcăm cu simţ de răspundere, cu respect, cu pietate. Trebuie să ne amintim întotdeauna că suntem aici pentru că atunci în 1859 şi înainte de asta începând cu perioada paşoptistă, nişte români, nişte tineri – unii dintre ei şi-au dat viaţa, alţii au fost exilaţi, alţii şi-au pierdut anumite privilegii, pentru ca să se poată realiza Mica Unire. Noi suntem la început de drum în acest peisaj politic dar, dincolo de acest lucru, cred că trebuia să lăsăm la o parte orice resentiment şi măcar o zi să fim şi noi uniţi şi să ne respectăm cu adevărat istoria. Dar cum să ne respectăm istoria când iată planurile cadru scot din învăţământ aceste discipline, elimină geografia şi istoria din şcoala românească? De unde să mai ştie românii însemnătatea zilei de 24 ianuarie?”, a precizat Rodica Boancă.  

(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)

Marius BĂDRĂGAN

 

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )