AUR cere ca prelungirea stării de alertă să fie decisă doar cu vot în Parlament
La jumătatea acestei luni, România va împlini un an de stare de alertă, din cauza pandemiei generate de Coronavirus.
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) cere ca prelungirea stării de alertă să fie decisă doar cu vot în Parlament. Deputatul AUR de Galaţi, Lilian Scripnic a iniţiat o lege pentru a nu mai permite Guvernului să prelungească starea de alertă de la sine putere. „Suntem într-o permanentă stare de alertă. Depunem, la iniţiativa lui Lilian Scripnic, un act normativ care prevede limitarea la 90 de zile a perioadei în care starea de alertă poate fi prelungită de către Parlament”, a declarat copreşedintele AUR, George Simion.
Demersul colegului de partid i se pare foarte normal Rodicăi Boancă, senator AUR Ialomiţa. „Am înţeles că starea de urgenţă e ceva acut şi trebuie să se intervină urgent. Atunci, Guvernul este cel care are prerogativele necesare pentru a lua decizii, a institui anumite măsuri, etc. Starea de urgenţă are un termen limitat. Înseamnă că eşti de o incompetenţă nebună dacă nu eşti în stare să depăşeşti criza. În ce priveşte starea de alertă, ei trebuie să vină în faţa Parlamentului ca să nu mai apară furia populară. Trebuie să vină în faţa Parlamentului să justifice de ce este necesară starea de alertă, ce măsuri vor să impună şi să accepte şi părerea parlamentarilor, să accepte amendamente, că poate sunt alţii cu mintea mai luminată, mai preocupaţi de popor, mai înclinaţi pentru a găsi soluţii, mai specialişti sau poate că se consultă cu alţi specialişti. Atunci, de ce să iei oamenii lor, că de aia ne-au trimis acolo, să ne preocupăm de lucrurile astea. Altfel stăteam acasă şi plângeam în pernă. Nu cred că vor face lucrul acesta pentru că sunt atât de aroganţi şi îmbătaţi de putere. Ar fi simplu că oricum au majoritatea în Parlament, dar aşa s-ar intra prea mult în anumite detalii, s-ar afla nişte lucruri, am deveni destul de curioşi şi am intriga. Ar trebui să răspundă, să vină cu ceva în faţa cetăţenilor, să dea nişte explicaţii, să zică de ce aşa şi de ce nu vor să facă altfel. De ce au închis sălile de sport? Ce se întâmpla dacă intrau cinci oameni cu distanţare între ei, se dezinfectau şi plecau acasă? De ce nu s-au deschis şcolile? Învăţământul românesc n-a trecut niciodată printr-o situaţie atât de îngrozitoare şi nu e de vină această pandemie, cât este dezinteresul, lipsa lor de preocupare şi de viziune. Eu aşa un Guvern, fără viziune, nu am crezut că există”, a precizat Rodica Boancă, la Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”.
De altfel, senatorul ialomiţean Rodica Boancă a depus la Curtea de apel Bucureşti o contestaţie vizavi de restricţiile impuse de Guvern pentru combaterea pandemiei. Anume carantina naţională, închiderea şcolilor şi susţinerea orelor online, lockdown-ul pentru elevi, mascat sub forma vacanţei prelungite, purtarea măştilor în sălile de curs, acolo unde orele se desfăşoară fizic, dar şi în spaţiile deschise, limitarea drastică a programului de funcţionare al magazinelor şi al altor operatori economici. „Am contestat aceste măsuri. Dacă acest Guvern ar fi deschis dialogului, dacă nu ar bana orice vine din partea societăţii civile, dacă ar înţelege că măsurile pe care le-a adoptat nu sunt eficiente, nu sunt benefice, nu ajută, ci, dimpotrivă, cresc puternic tot ceea
înseamnă anxietatea socială, panica socială, depresia socială, sărăcia, şomajul, dacă acest Guvern ar fi făcut un apel public prin care să spună oamenilor situaţia şi să îndemne la unitate, să ceară ajutor…dacă aş fi văzut din partea Guvernului dorinţa de a pune la Ministerul Sănătăţii un om competent, nu un politruc, nu un personaj obscur ce n-a lucrat niciodată la stat, cum e madam Mihăilă şi care doar are afaceri cu Big Farma, un om ce a stat 6 luni în şomaj şi pe urmă şi-a deschis nişte clinici particulare, tot prin Voiculescu…Dacă i-aş fi văzut că măcar într-o poziţie, într-un minister, că fac şi ei lucrul acesta, să zică: Domnule, iată, noi, aici, avem această datorie de a face lumină, de a curăţa şi decidem să facem apel către specialişti. Nu neapărat să-i pună miniştri, ci consilieri onorifici ceva. Nu, doamna Mihăilă vrea să-l pună consilier onorific pe Voiculescu. Păi, adică am scăpat de taică-su şi am dat de mă-sa, e ceva de genul…Atunci ne aflăm în această situaţie şi am depus această sesizare la Curtea de Apel pentru că noi credem în Justiţie. Noi credem că statul de drept trebuie să funcţioneze. Au fost municipii în ţară, precum la Timiş sau Cluj unde Curtea de Apel a anulat anumite restricţii aberante. Sper că şi în cazul contestaţiei depuse de noi, Curtea de Apel să facă lumină, pentru că toţi suntem afectaţi, indiferent de statut, indiferent de poziţie, indiferent de ceea ce facem”, a mai adăugat Rodica Boancă, senator AUR Ialomiţa.
Marius BĂDRĂGAN