Atenţie la dioxidul de carbon acumulat în spaţiile unde mustul este pus la fermentat

În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte. Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanţă toxică puternică, fără miros şi culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni, în cazul aflării îndelungate în spaţii închise şi neaerisite. Gazul este mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafaţa solului, în concentraţii înalte, iar aflarea în beciuri şi subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viaţa şi sănătatea persoanelor. În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de monoxid de carbon din aer, intoxicaţia cu acest gaz se manifestă prin dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă, iar în cazuri grave convulsii, comă şi chiar deces. De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.
Astfel atrage atenţia sublocotenentul Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” Ialomiţa. Aceasta spune că, pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, trebuie să aveţi în vedere o serie de măsuri. Anume, nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise; nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere; verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen; sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice; nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră; sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )