Atenţie la dioxidul de carbon acumulat în spaţiile unde mustul este pus la fermentat!

Fiindcă este perioada de cules a viilor, pompierii vin cu o serie de recomandări pentru ca această activitate să se desfăşoare fără incidente nedorite. Cetăţenii trebuie să fie atenţi la dioxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat. În faţa butoaielor pline cu must, pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte.
Astfel avertizează sublocotenentul Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa. Aceasta subliniază că, în lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică. Totodată, acesta se amestecă uşor cu aerul, drept pentru care se răspândeşte foarte rapid în încăperea în care se produce.
În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de monoxid de carbon din aer, simptomele intoxicaţiei cu acest gaz pot fi de la dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă la convulsii, comă şi chiar deces. De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, ISU Ialomiţa vă recomandă să nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise; nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare; anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere; verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen; sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice; nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie, pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră; sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )