Atenție la ardeii iuți cu pesticide asociați ciorbelor din restaurante!

Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, a luat act cu îngrijorare față de nivelul foarte ridicat, de 30 de ori mai mare decât limita detectabilă, care este de 0,01 mg per kg ardei iuți, de pesticid clorpirifos metil dintr-un lot de ardei iuți de 1.104 kg importat din Turcia!
Informațiile referitoare la nivelul de pesticid clorpirifos metil din lotul de ardei iuți, precum și cu privire la cantitatea de ardei iuți care au făcut obiectul unei note de retragere de la comercializare, respectiv rechemare de la consumatori au fost obținute de Asociația Pro Consumatori în urma unei solicitări de informații de interes public. Solicitare care a fost trimisă în atenția Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în data de 25 februarie, la o zi după publicarea pe site-ul ANSVSA a notificării respective. Este interzisă folosirea pesticidului clorpirifos metil în spațiul Uniunii Europene.
ANSVSA, ori de câte ori publică pe site-ul său astfel de note informative cu privire la retragerea de alimente contaminate de la comercializare, nu oferă informații cu privire la nivelul de pesticide identificat în acele produse. Nu menționează nici cantitatea de alimente cu pesticide peste limita maxim admisă de legislația europeană care a fost expusă la comercializare și nici ce cantități de alimente contaminate cu pesticide au fost achiziționate de consumatori.
„Lipsa de transparență din partea ANSVSA aduce prejudicii incalculabile consumatorilor, atât din punct de vedere financiar, dar mai ales cu privire la impactul devastator al pesticidelor asupra sănătății acestora. Mai ales având în vedere depășirile de zeci de ori ale nivelelor maxim admise de legislația aplicabilă în spațiul Uniunii Europene! Facem un apel către ANSVSA, respectiv Guvernul României în a întreprinde de urgență măsuri ferme împotriva importatorilor de legume/fructe care încalcă în mod repetat legislația aplicabilă pesticidelor! Alimentația românilor este o problemă de siguranță națională, drept pentru care Guvernul României trebuie să-i acorde o atenție deosebită!”, transmite conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )