Astăzi: 45 de ani de la cutremurul din 1977

Au fost suficiente 56 de secunde, timp în care pământul s-a cutremurat atât de tare încât peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața, surprinse sub dărâmături. Iar mii de oameni au fost răniți sau au rămas fără locuințe. Nimic nu avea să prevadă ceea ce se va întâmpla în acea seară liniștită, de 4 martie 1977. Este cunoscută ca data la care a avut loc cel mai mare cutremur din România.
Pentru că astfel de evenimente sunt imprevizibile, fiecare persoană trebuie să cunoască regulile de comportare şi măsurile de protecţie în caz de cutremur. Acestea trebuie respectate atât înainte de producerea cutremurului, cât și pe timpul său sau după ce mişcarea seismică a trecut.
Încă din anul 2015, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat campania de informare a cetățenilor „Nu tremur la cutremur”. Obiectivele principale ale proiectului sunt conștientizarea, informarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur.
Un astfel de eveniment nu poate fi prevenit, însă efectele negative ale acestuia pot fi diminuate prin respectarea unor reguli simple, pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița le reamintește cetățenilor. Printre acestea se numără:
Înainte de producerea unui cutremur – trebuie fixat mobilierul de un perete sau un alt element de construcţie solid, deoarece, în timpul unei mişcări seismice, se poate deplasa; să se amplaseze obiectele grele, care pot răni, în partea de jos a încăperilor; să se asigure o minimă rezervă de urgenţă formată din apă, alimente neperisabile, lanternă, aparat de radio portabil, acumulatori şi medicamente de bază (rucsacul de urgenţă); trebuie identificat locul de amplasare a întrerupătoarelor, siguranţelor electrice, a robinetelor pentru apă şi gaze, precum şi modul lor de manevrare; este importantă participarea la exerciţiile de pregătire organizate la locul de muncă; să se stabilească, împreună cu membrii familiei, un plan de protecţie în caz de cutremur. Fiecare membru trebuie să știe ce are de făcut în cazul în care s-ar declanșa o mişcare seismică.
În interiorul unei clădiri, este foarte important ca fiecare să-și păstreze calmul şi să liniştească persoanele din jur; să nu încerce să iasă afară, să nu fugă pe scări, să nu meargă pe balcon, să nu folosească liftul; să se îndepărteze de ferestre, pereţi exteriori sau alte obiecte care pot răni; dacă este posibil, persoanele aflate în pericol sunt sfătuite să îcnhidă sursele de foc cât mai repede; este recomandat să stea sub tocul uşii, sub o grindă, lângă un perete de rezistenţă sau sub un obiect de mobilier solid; dacă se află pe hol, să se așeze în poziţie ghemuit, lângă un perete interior; să se evite aglomeraţia, îmbulzeala și, dacă este posibil, să se deschidă uşa pentru ca aceasta să nu se blocheze, iar după terminarea mişcării seismice persoanele să poată ieși.
La școală, este, iarăși important, calmul; persoanele trebuie să se adăpostească sub pupitre și să stea departe de ferestre, de pereții exteriori sau de obiectele care ar putea răni; să își protejeze capul şi faţa; să nu iasă din clasă în timpul cutremurului; cadrul didactic va deschide ușa clasei și se va proteja lângă un perete de rezistență; toată lumea va putea ieși după terminarea seismului și se vor verifica toate căilor de evacuare.
În exteriorul unei clădiri, sunt recomandate: adăpostirea într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice copaci sau alte obiecte care pot răni; să se stea la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
Iar într-un mijloc de transport, trebuie oprit autoturismul și toate persoanele să rămână în interior. După încetarea cutremurului, să nu se iasă din vehicul dacă sunt cabluri electrice căzute în jur; trebuie căutat un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )