„Asta e marea problemă în România, că a scăzut rata de participare la vot a electoratului reformist, din motive de lehamite”

Liderii PSD şi PNL au căzut de acord cu privire la comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, stabilind totodată şi calendarul tururilor de scrutin din acest an. Astfel, românii, cu drept de vot, vor trebui să se prezinte la urne, în data de 9 iunie 2024, pentru alegerile locale şi europarlamentare. Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 15 septembrie, al doilea tur – 29 septembrie şi alegerile parlamentare – 8 decembrie 2024.
Referitor la această decizie, senatorul ialomiţean Adrian Costea spune că inevitabilul s-a produs. PNL şi PSD au siguranţa că sunt lăsaţi să facă asta din exterior şi, probabil, Comisia de la Veneţia nu va avea nimic de obiectat. „Era inevitabil să fie comasate alegerile, pentru că datele problemei sunt următoarele: au o super majoritate în Parlament, o super alianţă. E clar că sunt avantaje de ambele părţi şi ca atare au recurs la comasarea alegerilor europarlamentare, pentru care nu există prea mare interes, cu cele locale. Asta pentru că au primit semnale că la europarlamentare riscă să fie într-o poziţie destul de nefavorabilă. Cred că a fost vorba de inconştienţă, dar şi ticăloşie, apanajul celor de genul lor. Au simţit un pic de vânt rece şi vor să îşi menţină mandatele. Deşi, să fim serioşi, AUR nu le va pune niciun fel de pericol la alegerile locale. AUR nu are lideri locali şi nu reprezintă un pericol. Nu este vorba decât de un exerciţiu de imagine. Dacă ar fi fost vreun pericol ca AUR să poată câştiga alegerile europarlamentare, ar fi fost un semnal care avea un efect de Domino. Putea influenţa şi rezultatul celorlalte alegeri, prin contagiune Dar la alegerile locale, AUR nu poate emite pretenţii. Eu n-am văzut în Ialomiţa pregătit un candidat decent pentru vreo Unitate Administrativ Teritorială”, a precizat la radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, senatorul Adrian Costea.

„Nici dacă l-ar închide pe undeva pe Simion, să nu iasă la televizor în timpul campaniei, ei nu iau locul doi”

Prin comasarea celor două tipuri de alegeri PSD şi PNL mizează pe o prezenţă mai mare la vot, prin mobilizarea electoratului cu ajutorul primarilor. Acest lucru ar maximiza procentele celor două partide. Miza este limitarea ascensiunii partidelor conduse de Simion şi Şoşoacă şi creşterea numărului de mandate PSD şi PNL la europarlamentare. Practic, PSD îşi securizează poziţia şi maximizează procentele, în timp ce PNL încearcă să câştige locul doi la europarlamentare şi să fie înaintea partidului lui Simion. „Pentru PNL este un obiectiv nerealist. Ei nu au la acest moment niciun fel de date, niciun fel de calităţi, pentru a fi locul 2. Deci, este un partid care a pierdut. Doar chestiile astea referitoare la autoritate şi tradiţii îi mai ţin în viaţă. Şi eu sunt liberal, am crezut în chestia asta, dar partidul ăsta nu a livrat nimic. Măcar PSD a mai dat câte ceva, a avut nişte guvernări acceptabile. Liberalii au pierdut, mai ales, prin inconsecvenţă. Au zis că se luptă cu PSD, apoi a dat mâna cu el. Credibilitatea PNL e sub zero. Ceea ce vor ei, locul doi, nu se va întâmpla nici în cele mai frumoase vise. Nici dacă l-ar închide pe undeva pe Simion, să nu iasă la televizor în timpul campaniei, ei nu iau locul doi. Coaliţia tot clamează că AUR e un partid extremist, dar aceste atacuri nu au efectul scontat. Din contra, cresc procentele AUR, căci dau un semnal chiar şi electoratului nehotărât: Bă, ăstora, le e frică de cineva, să nu-şi piardă postul. Nu pare o mişcare în interesul poporului, ci una tot în interesul lor şi dau o impresie de neam prost. Adică dacă vrei să combaţi AUR, fă-o cu argumente, poţi să te iei de programul lor de guvernare şi ai cu ce. Cum a mai spus un analist politic, că atâtea bube are AUR, iar tu te iei de ceva atât de abstract şi extremist”, a subliniat senatorul.
Printre altele, Augustin Zegrean, fost judecător CCR, a avertizat că va fi o perioadă de trei luni în care administraţia publică locală nu va mai avea nici primari, nici consilieri, nici preşedinţi de CJ, pentru că cei care vor pierde alegerile în iunie nu se vor mai interesa de conducerea localităţilor. Senatorul Adrian Costea este de acord, fiindcă, într-adevăr, cei care pierd nu vor mai avea motivaţie.

„La democraţie, nu se face economie”

Una peste alta, nu stă deloc în picioare justificarea celor de la putere că prin comasare se face economie. Nu la democraţie trebuie făcută economie – susţine senatorul Costea – ci la multe alte cheltuieli. „La democraţie, nu se face economie. De ce nu faci economie, când dai subvenţii de milioane de euro partidelor? Au zis că democraţia e costisitoare. OK, lasă să fie costisitoare şi pentru cetăţeanul care votează. Chiar dacă erau cinci runde de alegeri, cetăţeanul trebuia lăsat să voteze, căci aşa se formează exerciţiul democratic. Poate ne intră şi nouă în sânge, începem să ieşim şi noi în procent mai mare la vot. Uite în Polonia am înţeles că la ultimele alegeri parlamentare, o ţară în care a fost o dorinţă reală de schimbare, s-a ieşit în procent de 60%. A fost o atmosferă extraordinară şi o dorinţă de a schimba. Noi n-am mai văzut procentul acesta de mulţi ani…La noi se vede că acţionează la impuls, e clar că sunt foarte îngrijoraţi de poziţiile lor…Iar în ce priveşte prezenţa la vot…Asta e marea problemă în România, că a scăzut rata de participare la vot a electoratului reformist, din motive de lehamite”, a mai adăugat senatorul ialomiţean.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )