Asociaţia OvidiuRO continuă dezvoltarea profesională a educatoarelor din toată ţara, în domeniul educaţiei ecologice

În anul şcolar 2021-2022, peste 7.000 de profesori au participat online la sesiunile de formare, din cadrul proiectului România de Poveste, pe care Asociaţia OvidiuRO îl desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Learning by Teaching, susţinut de Raiffeisen Bank România. Datorită succesului înregistrat în rândul profesorilor, proiectul continuă şi în anul şcolar 2022-2023, astfel încât să se poată ajunge la cât mai mulţi copii din sistemul de învăţământ preşcolar, cu informaţii relevante pentru vârsta lor. Totodată, cu materiale didactice care să facă educaţia ecologică uşor de înţeles.
Lansarea oficială a ediţiei 2022-2023, a proiectului România de Poveste, a avut loc în data de 27 octombrie 2022, pe pagina de Facebook a Asociaţiei OvidiuRO, tema discuţiei fiind Marea Neagră – datorită celebrării pe 31 octombrie a Zilei Internaţionale a Mării Negre. „În primii 5 ani de viaţă, creierul copilului se dezvoltă în proporţie de 90%. De aceea este foarte importantă expunerea la experienţe de învăţare de calitate şi cât mai diverse în această fereastră de timp. Totodată, activităţile STEAM – ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă şi matematică, ajută să punem bazele cognitive şi emoţionale ale viitorului adult”, a precizat Maria Gheorghiu, co-fondatoarea Asociaţiei OvidiuRO. „Suntem bucuroşi să continuăm programul România de Poveste, alături de OvidiuRO şi mii de profesori din toată ţara. Împreună ne dorim nu numai să oferim acces la educaţie timpurie de calitate pentru cât mai mulţi copii, ci şi să punem bazele unui comportament responsabil faţă de resursele Planetei, de la o vârstă cât mai mică. Ne propunem, prin acest program, să venim în sprijinul profesorilor, să le oferim resursele pentru a-i ajuta pe copii să cunoască şi să protejeze mediul natural. Pentru ca, mai apoi, când devin adulţi, să poată folosi filtrul sustenabilităţii şi al grijii faţă de mediu în alegerile lor de viaţă”, a subliniat Ana Nilă, Specialist Senior Sustenabilitate Raiffeisen Bank România.
Proiectul a beneficiat de expertiza şi sprijinul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV), a Societăţii Române de Ornitologie (SOR), o organizaţie non-profit angajată în protejarea păsărilor şi a naturii, precum şi a Asociaţiei SNK, un ONG axat pe eco- educaţie. Datorită contribuţiei Raiffeisen Bank, în septembrie 2021, peste 3.000 de grădiniţe din România au primit două cărţi ilustrate – „Copacul meu” şi „Bruno”, potrivite pentru activităţile STEAM. Ulterior, în aprilie 2022, peste 1.000 de profesori au primit un kit de materiale educaţionale, ce conţinea 2 lupe, 5 tipuri de grafice de perete, 2 şabloane de calendar lunar pentru activităţile de dimineaţă ale copiilor, un joc de masă despre eco-obiceiuri, cartea „Tom, ecologist” şi câte 20 de hărţi cu fauna şi flora României şi 20 de pipete pentru experimente ştiinţifice pentru fiecare copil din grupele sau clasele acestor profesori. Începând din 2007, Raiffeisen Bank România a susţinut programele de literaţie ale Asociaţiei OvidiuRO, sprijinind constant eforturile acesteia de a da acces tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate. Din 2018, cei doi parteneri au dezvoltat şi implementat proiectul Poveşti sub Lupă, unde peste 20.000 de preşcolari au participat la activităţi de tip STEAM, sub îndrumarea a peste 3.500 de educatoare. România de Poveste reprezintă extinderea şi continuare proiectului Poveşti sub Lupă.
Din 2004, misiunea Asociaţiei OvidiuRO este de a facilita accesul la educaţie timpurie de calitate pentru toţi copiii din România, în special pentru cei proveniţi din grupuri vulnerabile. Asociaţia mobilizează resurse private şi publice pentru a pilota şi extinde ulterior la nivel naţional intervenţii integrate socio-educaţionale.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )