Asociația MaiMultVerde și 51 de ONG-uri solicită un program național de administrare a malurilor râurilor pentru salubrizarea cursurilor de apă
Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu 51 de organizații neguvernamentale, a adresat o scrisoare deschisă Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cerând implementarea unui program național de administrare a malurilor râurilor. Scopul principal al acestui program este salubrizarea cursurilor de apă și crearea unei infrastructuri eficiente pentru colectarea deșeurilor din natură. Acest demers vine în contextul unei preocupări crescute față de impactul negativ asupra mediului generat de depozitele ilegale de deșeuri, în special de-a lungul Dunării și afluenților săi. Asociația MaiMultVerde a evidențiat faptul că autoritățile publice locale, responsabile legal pentru salubrizarea malurilor, nu dispun de capacitatea necesară pentru a face față acestei provocări.
Dunărea străbate 12 județe din România, majoritatea dintre ele fiind în mediul rural. Malurile fluviului, amplasate în zonele rurale, sunt adesea ignorate în procesul de salubrizare din cauza geografiei bazinului sudic al Dunării și a zonelor sale inundabile. UAT-urile nu primesc fonduri pentru monitorizarea și curățarea malurilor, lăsând aceste zone vulnerabile la acumularea de deșeuri. De asemenea, Apele Române, autoritatea principală pentru administrarea apelor la nivel național, nu are în atribuțiile sale responsabilitatea salubrizării apelor. Poluarea grosieră, inclusiv deșeurile de pe maluri, nu este considerată în lista principalilor poluanți conform Anexei 6 la Legea Apelor. Aceasta duce la ignorarea deșeurilor care rămân sub apă sau sunt abandonate pe maluri, afectând negativ biodiversitatea și starea generală a apelor.
Loredana Pană, expert advocacy în cadrul Asociației MaiMultVerde, subliniază că „primăriile locale, în special cele din mediul rural, nu au capacitatea fizică și economică să deruleze proiecte de monitorizare și salubrizare a malurilor apelor. Fenomenul a crescut semnificativ în ultimii ani și este complet ignorat. Lipsa infrastructurii de colectare a deșeurilor și slaba informare a populației privind managementul deșeurilor conduc la depozitarea acestora pe malurile nesupravegheate ale Dunării“.
Recomandările incluse în scrisoarea deschisă adresată Ministerului au fost elaborate în cadrul unui grup de lucru inițiat de Asociația MaiMultVerde în 2023, în cadrul proiectului „Pentru o Dunăre cu Malurile Curate“. Acest proiect a inclus amenajarea primului traseu ecoturistic de natură și agrement din județul Giurgiu, denumit Ecoruta Dunăreană, între localitățile Slobozia, Oinacu, Giurgiu, Gostinu și Prundu, pe o distanță de 44 de kilometri. Acesta reprezintă un exemplu concret al potențialului zonelor de maluri de a fi utilizate sustenabil pentru ecoturism, aducând beneficii atât comunităților locale, cât și biodiversității afectate de poluarea necontrolată cu deșeuri.
Cristina ANDREI