Aproape o treime din contribuabilii români îşi exercită dreptul de a susţine cauze socio-umanitare, prin redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit

• Salvaţi Copiii face apelul: Trebuie să dotăm urgent 39 de spitale, cu aparatură medicală vitală

Mai puţin de o treime din contribuabilii români (27,42%), care ar fi putut să susţină cauze sociale, şi-au exercitat acest drept în 2002, prin redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit. În număr absolut, au fost completate 1.871.098 formulare, prin care românii au sprijinit activ cauze şi programe socio-umanitare, suma totală colectată prin acest mecanism fiind de 296.587.817 lei (din care 268.238.966, în urma depunerii Formularului 230 şi 28.348.851, în urma depunerii Declaraţiei unice în 2022), potrivit unui răspuns dat de ANAF solicitării Salvaţi Copiii România. Organizaţia face un apel pentru ca românii să îşi exercite opţiunea de a susţine cauzele sociale şi anunţă o listă de 39 de spitale de pediatrie şi maternităţi care au solicitat ajutorul pentru a fi dotate cu aparatură medicală performantă. Din anul 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică – Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvaţi Copiii a dotat peste 50 de unităţi medicale cu echipamente performante, asigurând supravieţuirea şi tratamentul adecvat pentru cel puţin 40.000 de copii.
Fiindcă viaţa unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiţia pe care o facem în maternităţi şi programe integrate pentru susţinerea sănătăţii mamei şi copiilor, Salvaţi Copiii
lansează un apel pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică – Ginecologie) şi a spitalelor şi secţiilor de pediatrie. „După o analiză a solicitărilor primite de la medici din întreaga ţară, am prioritizat programul de dotare cu aparatură medicală a secţiilor de pediatrie şi de neonatologie. În cadrul acestui program-cheie al Salvaţi Copiii România, mecanismul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către cauza spitalelor este un mecanism vital”, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România.
În ciuda unor progrese evidente, România continuă să se menţină pe primele locuri în UE27, în ceea ce priveşte rata mortalităţii la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020 potrivit datelor INS (5,6/1000 născuţi vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani. Potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie, 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie. Multe fete şi femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţă şi monitorizarea adecvată a sarcinii, aşteptând până când situaţia lor se precipită sau se înrăutăţeşte.

3,5% pentru spitale

Au nevoie de susţinere în 2023, 39 de spitale de pediatrie şi maternităţi care au solicitat ajutorul pentru a fi dotate cu aparatură medicală performantă. Anume: Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”; Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”; Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa”; Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti; Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”; Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu- Rusescu” (INSMC); Spitalul Universitar de Urgenţă Elias; Spitalul Municipal Aiud; Spitalul Municipal Blaj; Spitalul Municipal Curtea de Argeş; Spitalul Orăşenesc Ineu; Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” Marghita; Spitalul Municipal Dorohoi; Spitalul Judeţean Brăila; Spitalul Orăşenesc Negoiu; Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău; Spitalul Municipal Gherla; Spitalul Judeţean Reşiţa; Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş; Spitalul Municipal Olteniţa; Spitalul Municipal Moreni; Spitalul Orăşenesc Segarcea; Spital Municipal Profesor „Dr. Irinel Popescu” Băileşti; Spitalul Clinic Filantropia Craiova; Spitalul Filişanilor; Spitalul Municipal Gheorgheni; Spitalul Judeţean Deva; Spitalul Municipal Lupeni; Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani; Spitalul Orăşenesc Bolintin Vale; Spitalul Municipal Sighişoara; Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ; Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Ploieşti; Spitalul Municipal Câmpina; Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina; Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău; Spitalul Municipal Mediaş; Spitalul Municipal Fălticeni şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )