Aproape 700 de copii din Ialomiţa vor beneficia de programul „Start în educaţie”
Cel mai amplu proiect de educaţie timpurie din România va fi implementat şi în judeţul Ialomiţa. 667 de copii cu vârste între 3-6 ani şi 415 părinţi, din 11 de comunităţi defavorizate, din judeţul Ialomiţa, sunt beneficiari ai programului „Start în educaţie”. În timpul acţiunilor desfăşurate, atât copiii cât şi părinţii lor s-au bucurat de suportul necesar pentru a facilita accesul la educaţie în rândul preşcolarilor.
Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaţionale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte şi caiet de lucru, materiale educative STEAM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Artă şi Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricităţii şi produse de igienă personală. „Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să înveţe, să-şi exprime talentele şi să înţeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiţi de intrarea la şcoală. „Atât copii, cât şi părinţii, au apreciat diversitatea materialelor oferite şi calitatea foarte bună a produselor. Acestea au fost percepute ca un sprijin real pentru consolidarea relaţiei părinte – copil. A fost apreciat şi faptul că prin diversitatea materialelor le-au fost sugerate tipuri de activităţi pe care le pot desfăşura împreună cu părinţii. S-a constatat o creştere a interesului părinţilor pentru cunoaşterea propriilor copii, aceştia solicitând mai multe informaţii şi sfaturi educatoarei”, a precizat Ionuţ Nicolescu, directorul Şcolii Gimnaziale Adâncata.
La rândul lor, părinţii au participat la „Şcoala părinţilor – ateliere de educaţie parentală”, unde au primit informaţii şi îndrumări valoroase menite să le ofere suport şi să îi înveţe cum să îşi susţină copiii în această etapă de dezvoltare. Începând cu luna iunie 2023, părinţii vor putea găsi mai multe sfaturi şi idei de activităţi, privind utilizarea resurselor din „Ghiozdănel cu viitor” împreună cu copiii lor, pe canalul dedicat Youtube Start în Educaţie. „Ce am remarcat încă de la început, a fost faptul că nevoia de sprijinire a părinţilor, privind educaţia timpurie a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, a fost foarte corect identificată ca fiind de maximă prioritate la acest moment. De foarte multe ori, părinţii şi-au manifestat mulţumirea în ceea ce priveşte faptul că primeau informaţii şi răspunsuri la întrebări care îi frământau. Ca formator – şi poate pentru că am o experienţă de peste 20 de ani la catedră – am încercat să prezint conţinutul informaţional din perspectiva aplicabilităţii. Le-am expus problema dar şi soluţiile simple pe care le poate aplica orice părinte, indiferent de nivelul său educaţional sau statut social. Mi-am dorit foarte mult să le fiu de ajutor, iar ceea ce le transmit să le fie de folos şi să le meargă la suflet”, a povestit prof. Mariana Ştefan, formator „Şcoala Părinţilor”. „Am fost la grădiniţa Adâncata mai mulţi părinţi şi am discutat despre copii. Am făcut chiar şi nişte joculeţe. Am vorbit despre cum trebuie să ne comportăm noi, ca părinţi, faţă de copii, iar bucuria se vede acum atât pe faţa copiilor noştri, cât şi a noastră”, a spus Georgiana, mama a 7 copii.
„Start în educaţie” vine în sprijinul a 60.000 copii cu vârste între 3-6 ani şi 10.000 de părinţi, selectaţi din 500 de comunităţi defavorizate din toată ţara. Prin acţiunile implementate, programul are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel naţional un parteneriat solid între profesori, specialişti, părinţi, autorităţi cu scopul de a susţine importanţa strategică a educaţiei timpurii privind dezvoltarea sănătoasă şi armonioasă a copiilor. În această etapă de dezvoltare, în care se pun bazele pentru viitorul copiilor, un rol crucial îl au părinţii, care în cadrul proiectului sunt sprijiniţi să devină primii educatori ai copiilor lor, cei care dau startul experienţelor de învăţare timpurie de acasă, urmând ca apoi la grădiniţă să devină un partener educaţional de nădejde.
Ramona BUTNARIU