Aproape 3.000 de profesori s-au înscris în prima platformă civică digitală, dedicată lor
• unu din cinci cadre didactice este în mică măsură sau deloc informat despre noua Lege a Învăţământului Preuniversitar, potrivit World Vision România
Noul an şcolar a început cu o nouă Lege a Învăţământului Preuniversitar, despre care 19% dintre cadrele didactice spun că sunt în mică măsură sau deloc informate. Alţi 28% dintre profesori spun că sunt relativ informaţi, iar 53% se consideră în mare măsură sau în foarte mare măsură informaţi. Acestea sunt doar câteva dintre datele colectate prin consultarea a peste 800 de profesori (doar în cazul ultimului sondaj al fundaţiei World Vision România) folosind prima platformă civică digitală adresată cadrelor didactice, creată prin proiectul „Inspectoratul” Şcolar Civic, care este desfăşurat de către aceeaşi fundaţie.
Din acelaşi sondaj rezultă că 50% dintre profesorii respondenţi consideră că au prea mulţi elevi în clasa lor pentru a face o educaţie de calitate individualizată, adică pe măsura nevoilor fiecărui elev. Situaţia este mult mai presantă în mediul urban, unde 56% dintre profesorii care au răspuns la chestionar se confruntă cu această problemă, faţă de 34% care predau în mediul rural. Scăderea numărului de elevi din mediul rural vine ca urmare a mai multor factori. Anume scăderea natalităţii, migraţie, scăderea numărului de şcoli şi licee din rural şi înscrierea copiilor acestor copii în mediul urban sau peri-urban.
De la începutul proiectului şi până acum, aproape 3.000 de profesori şi-au arătat deschiderea de a fi consultaţi, fiind înscrişi în ,,Inspectoratul” Şcolar Civic. În ultimul an, peste jumătate dintre aceştia au participat la cele opt chestionare aplicate, iar alţi 1.000 au acordat răspunsuri, nefiind înregistraţi în proiect. Temele sondajelor au fost legate de noile legi ale educaţiei, proiecte europene în şcoli, abandon şcolar, violenţa în şcoli, greva profesorilor şi începutul de an şcolar. Rezultatele consultărilor au fundamentat campanii de advocacy ale World Vision România în spaţiul public, precum şi rapoarte de consultare publicate sau în curs de publicare pe website. În acelaşi timp, în cadrul proiectului, au fost organizate nouă webinare, la care au participat aproape 2.000 de profesori. Tematicile abordate au fost: participarea la proiecte europene, prevenirea abandonului şcolar, a bullying-ului şi a violenţei în şcoli.
Proiectul ,,Inspectoratul” Şcolar Civic s-a realizat în urma unui chestionar care arată că 96% dintre profesori îşi doresc să fie consultaţi, atunci când vine vorba despre decizii care privesc educaţia (75% în mare măsură şi 21% în măsură medie). Cadrele didactice care îşi doresc să se înscrie în proiect o pot face aici: https://www.iscivic.ro/.
„Vedem în fiecare zi pe teren profesori dornici să fie consultaţi. Prin proiectul «Inspectoratul» Şcolar Civic îi ajutăm să-şi exprime opinia, să-şi expună problemele, iar mai departe putem duce aceste informaţii către Ministerul Educaţiei. Este nevoie să fie informaţi şi, mai ales, ascultaţi. Cadrele didactice sunt cele care stau în linia întâi în educaţia copiilor noştri, ei ţin în mână viitorul ţării. Este vital să-i ascultăm. Avem încredere că, printr-un astfel de proiect, putem face vocea profesorilor auzită şi ascultată, similar cu modul în care facem cunoscută vocea copiilor din mediul rural prin Consiliul Consultativ al Copiilor fondat de World Vision România”, a precizat Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România.
Ce îşi doresc profesorii de la guvernanţi
Într-un chestionar aplicat la începutul proiectului, 19% dintre respondenţi ar solicita factorilor de decizie să cunoască mai bine realităţile din teren, să experimenteze direct contextele dificile cu care şcolile se confruntă. Din mesajele transmise de cadrele didactice factorilor de decizie, rezultă nevoia de transparenţă, înţelegere, colaborare, mentorat şi empatie din partea decidenţilor, mai ales a celor de la nivel judeţean (33% dintre respondenţi). În plus, 82% dintre profesori îşi doreau să fie implicaţi direct în ameliorarea problemelor din şcoli.
Dacă ar avea ocazia să transmită un mesaj către factorii de decizie la nivel naţional sau judeţean, 27% din cadrele didactice înscrise în proiect ar solicita în primul rând „mai puţine schimbări”. Aşa cum detaliază respondenţii, atunci când aceste schimbări sunt totuşi necesare, ar trebui să aibă în vedere o consultare largă a profesorilor, să fie anunţate şi explicate din timp, să aibă la bază studii de impact şi o analiza a consecinţelor administrative ale acestora, pentru a evita blocaje în activitatea şcolilor.
Ramona BUTNARIU