Aproape 1.200 de copii refugiați și mamele lor au primit asistență umanitară la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și în centrele de refugiați
- Suntem pe drum de două zile. Casa noastră este în Kiev. Suntem îngrozite și obosite. Soții noștri au rămas în urmă, nu știm dacă o să-i mai vedem, spun două mame, cu doi copii. Maria, 17 ani, e venită cu surorile ei și cu nepoții din partea surorilor. Soții au rămas să lupte.
Echipele Salvați Copiii România au acordat asistență umanitară pentru 1.175 de copii refugiați din Ucraina, în punctele de frontieră de la Sighet, Siret, Giurgiulești și Isaccea și în centrele de azilanți. De asemenea, au beneficiat de asistență și aproximativ 1.095 de adulți, în special mame. Organizația Salvați Copiii România este prezentă și în centrele pentru refugiați din Maramureș, Suceava și Galați, unde acordă ajutor umanitar persoanelor strămutate din Ucraina – pachete alimentare, produse de igienă personală, jucării, haine și încălțăminte – precum și asistență juridică.
La Isaccea, pentru că ajung preponderent mame cu copii, a fost amenajat un spațiu de tipul Mama și copilul. La Sighet/Șomcuta Mare, Salvați Copiii a asigurat masă caldă la prânz pentru copii și adulți, majoritatea femei. La Siret, organizația a acordat asistență umanitară copiilor refugiați și a făcut demersuri privind amenajarea unor spații speciale pentru copii.
Nevoi identificate la frontieră, de echipele Salvați Copiii România
Persoanele care se refugiază din Ucraina au nevoie de informații clare despre procedura de azil și regimul de tranzit. E mare nevoie de consiliere psihologică. Atât la frontieră, cât și în centre, sunt situații dramatice, cărora copiii le fac față cu greu. De asemenea, e permanentă nevoie de materiale de primă necesitate: pături, căciuli, mănuși, medicamente, hârtie igienică, saci menajeri și așa mai departe.
Cătălina GHEORGHE