APIA deschide perioada de depunere a cererilor de plată pentru sectorul apicol 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează apicultorii și potențialii beneficiari că, până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, pot depune cererile de plată și documentele necesare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027. Aceste intervenții sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat.
Solicitanţii sunt invitați să depună o singură cerere de plată la Centrele APIA, fie personal, fie prin intermediul unei persoane împuternicite notarial sau a unui reprezentant legal. Documentele justificative trebuie să însoțească cererea de plată. Formularele necesare pot fi printate accesând linkul: Formulare Cereri de Plată. Apicultură 2024. APIA oferă, de asemenea, toată documentația necesară implementării acestor intervenții. Cheltuielile eligibile pentru intervenţiile apicole trebuie realizate în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2024. Apicultorii care au efectuat achiziţii de produse sau servicii înainte de publicarea în Monitorul Oficial nr. 538 din 10 iunie 2024 a O.M.A.D.R. nr.228/2024 trebuie să respecte condițiile de eligibilitate prevăzute în ghidul solicitantului „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul planului strategic PAC 2023-2027” ISA-PS 2023, ediția I. Acest ghid poate fi consultat accesând linkul: Ghidul Solicitantului Apicultură 2023.
Pentru anul 2024, valoarea totală a sprijinului alocat este de 12.163.260 euro, finanțată în proporție de 50% de Uniunea Europeană și 50% de la bugetul de stat al României. Cursul de schimb pentru plățile anului 2024 este stabilit la valoarea de 4,9756 lei. Plata sprijinului financiar va fi efectuată de către APIA după finalizarea controlului administrativ al cererilor de plată, verificarea la fața locului, centralizarea sumelor eligibile și încadrarea în cuantumul unitar planificat și plafonul alocat pentru fiecare intervenție conform PS PAC 2023-2027. Suma eligibilă pentru plată va fi stabilită pentru fiecare cerere de plată. Beneficiarii sunt obligați să păstreze și să arhiveze toate documentele legate de intervențiile aferente sectorului apicol pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la întocmirea acestora.
Pe site-ul APIA (www.apia.org.ro), în secțiunea dedicată măsurilor de piață pentru apicultură 2024, se găsesc informații detaliate privind intervențiile disponibile și legislația aferentă. APIA asigură toți fermierii de sprijin, implicare și atașament în realizarea proiectelor lor apicole pentru anul 2024.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )