APIA dă startul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2022. Fermierii sunt invitați să depună, în perioada 1 martie – 16 mai, Cererea Unică de Plată. Aceasta se depune prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie). Astfel, cetățenii nu trebuie să se prezinte la Centrele județene/locale APIA, ținând cont de condițiile impuse de pandemia Covid 19.
Se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a acestuia și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi valabile la data depunerii Cererii. Adeverințele emise privind schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului.
Fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA). De asemenea, aceștia sunt obligați să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată domeniului, înainte de accesarea IPA Online. Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz. Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza la completarea Cererii doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică.
„Vreau să-i asigur pe fermieri de toată susținerea Ministerului Agriculturii în Campania 2022. Plafonul alocat României în anul 2022 din FEGA, respectiv 1,91 miliarde de euro, este foarte important pentru menținerea trendului ascendent al producției agricole la nivel național și continuarea consolidării veniturilor fermierilor. Acest fapt ne obligă să capacităm toate resursele disponibile pentru ca banii să ajungă în agricultura românească. Agenția de plăți va fi, ca de obicei, alături de fermieri și îi va sprijini în procesul de depunere pentru a preveni orice fel de sincope”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate.
Începând cu acest an, fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică. În această situație, este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să semneze electronic. Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată se vor semna, de asemenea, electronic, la aceeași dată. Fermierul transmite Declaraţia privind completarea și asumarea, precum și închiderea cererii unice de plată 2022 prin mijloace electronice (email, IPA-Online) prin care certifică faptul că a întocmit, completat și operat/actualizat datele și informațiile din cererea unică de plată 2022. Însă, numai dacă își asumă corectitudinea și veridicitatea informațiilor. Totodată, își exprimă acordul pentru închiderea cererii unice de plată 2022 de către funcționarul APIA, pe userul şi parola proprii, pentru tipărirea la centrul județean/local APIA a cererii sale. Ulterior, trebuie să se prezinte la APIA pentru semnarea cererii, a angajamentelor și a declarațiilor, după caz, dar nu mai târziu de data de 30 septembrie 2022 (cu excepția cazului în care se folosește semnătura electronică). Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii unice de plată sector vegetal și zootehnic, să fie verificate încă o dată informațiile înscrise și documentația depusă!

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )