APIA a alocat sprijinul financiar în cadrul PNA 2021

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat plățile către beneficiarii Programului Naţional Apicol (PNA) pentru anul 2021.

Prin Hotărârea de Guvern nr.339/2020 privind aprobarea PNA pentru perioada 2020-2022, s-a stabilit că valoarea sprijinului financiar alocat pentru anul 2021 este de 59.215 mii lei. 50% din sumă reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale. Această valoare a fost integral plătită pentru un număr de 7.083 apicultori declarați eligibili și pentru 14 forme asociative legal constituite.

Măsurile cuprinse  în  Program  pentru  care  s-a plătit sprijin financiar în anul 2021 sunt următoarele: asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori, care cuprrnde consultanță în apicultură, promovarea domeniului și a produselor apicole, cursuri de perfecționare, achiziția de către formele asociative de echipament pentru procesarea mierii și altul menit ambalării acesteia; combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, prin achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei; raţionalizarea transhumanţei/stupăritului pastoral, prin achiziţionarea de cutii în vederea înlocuirii celor uzate, a unor accesorii apicole (colector polen, colector propolis, uscător polen, încălzitor miere, topitor de ceară, maturator), cumpărarea de unelte apicole, de echipamente de protecţie și de mijloace de transport apicol fără autopropulsie; măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune, prin achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine, de produse proteice solide pentru familii de albine și accesorii apicole; îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a acestora pe piaţă, prin decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care să ateste calitatea mierii.

În cadrul PNA 2021 au fost depuse un număr de 7.165 cereri de plată, din care 7.150 vin de la apicultori şi 15 de la Formele asociative. Din totalul cererilor de plată depuse, au fost aprobate un număr de  7.097 de cereri.

Programul Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.

Petruța RIDICHE

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )