Apel al polițiștilor ialomițeni către participanții la trafic: respectarea legislației rutiere salvează vieți!

Acțiunile polițiștilor de la rutieră au ca obiectiv principal prevenirea evenimentelor grave din trafic. Iar respectarea regulilor de circulație de către toți cetățenii ar reduce semnificativ tragediile care se întâmplă în jurul nostru. Deși statistica arată că numărul și consecințele accidentelor rutiere sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din țară cutremură societatea de fiecare dată.
Din acest motiv, reprezentanții Inspectoratului Județean de Urgență Ialomița fac un apel la toți participanții la trafic să circule respectând legea. La nivelul județului Ialomița, în perioada 1 ianuarie – 30 august, au fost înregistrate 39 de accidente, soldate cu decesul a 34 de persoane și rănirea gravă a altor 17. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, au fost înregistrate cu 12 mai multe accidente (+30%). Au fost cu 16 mai multe persoane decedate (+47%) și cu 1 mai puține persoane rănite grav (-10%) din aceste motive. Printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave se numără depășirea neregulamentară, care a avut un procent de 15,38%. Au fost înregistrate, astfel, 6 accidente, soldate cu decesul a 12 persoane şi rănirea gravă a altor 4. Pe lista cauzelor se numără și alte preocupări de natură a distrage atenția (17,94%). S-au înregistrat, din această cauză, 7 accidente, soldate cu decesul a 7 persoane şi rănirea gravă a alteia. De asemenea, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave se află și abaterile bicicliștilor, în proporție de 12,82%. Astfel, au rezultat 5 accidente, soldate cu decesul a 3 persoane şi rănirea gravă a altor 2. Traversarea neregulamentară (7,7%) a provocat 3 accidente, soldate cu decesul a 3 persoane. Adormirea la volan, în același procent de 7,7%, a înregistrat 3 accidente, soldate cu decesul a 2 persoane şi rănirea gravă a alteia. Accidentele produse pe raza județului Ialomița, pe fondul primelor cinci cauze, reprezintă 61,54% din totalul accidentelor rutiere grave. Iar aceste cauze au generat 79,4% din totalul deceselor. Din acest procent, 35,3% reprezintă depășirea neregulamentară, 20,6% alte preocupări de natură a distrage, 8,8% indisciplina bicicliștilor, 8,8% traversare neregulamentară și 5,9% adormire la volan.
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, la nivelul județului Ialomița, au fost desfășurate 325 de acțiuni. 32 au vizat indisciplina pietonilor, 53 respectarea regimului legal de viteză, 22 indisciplina bicicliștilor, 14 acordarea priorității de trecere vehiculelor și 15, acordarea priorității de trecere pietonilor.
Astfel, pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 195/2002, au fost aplicate 22.812 de sancțiuni. 1.324 au fost aplicate pentru indisciplina pietonilor, 6.399 privind nerespectarea regimului legal de viteză, 55, neacordarea priorității de trecere pietonilor, 975, indisciplina bicicliștilor, 76 au vizat neacordarea priorității de trecere vehiculelor și 62, indisciplina conducătorilor de trotinete. Totodată, au fost reținute 1.609 de permise de conducere, dintre care 1.014 pentru nerespectarea regimului legal de viteză (973 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h și 41 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h), 135 privind consumul de alcool (contravenție), 50 în vederea neacordării priorității de trecere pietonilor și 126 referitor la neacordarea priorității de trecere vehiculelor. Mai mult, polițiștii au retras 963 certificate de înmatriculare/înregistrare. 291 (36%) au fost retrase pentru deficiențe tehnice, iar restul de 672 pentru alte situații. Au fost retrase, totodată, și 124 de plăcuțe de înmatriculare și imobilizate 124 de vehicule. Nu în ultimul rând, s-au constatat 398 de infracțiuni la regimul rutier, dintre care 80 reprezentând alcoolemie peste limita admisă. 85 sunt infracțiuni de conducere fără permis, 25, fapte de conducere cu permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului, retras, anulat ori suspendat, 3, infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive și 205 reprezintă alte abateri. Aceste acțiuni ale polițiștilor pentru siguranța rutieră, însă, vor continua, în scopul diminuării accidentelor de circulație.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )