Angajatori ialomițeni, amendați pentru „muncă la negru”

Având în vedere obiectivele Inspecţiei Muncii stabilite prin lege, dar şi prin Programul Cadru de Acţiuni al instituției pentru anul 2021, cât şi Planul de măsuri realizat de Inspecţia Muncii și Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, în perioada 6 – 8 septembrie s-a desfăşurat Campania Naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată. Iar de data aceasta, controalele au vizat angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul întreţinerii şi reparării autovehiculelor – cod CAEN 4520.

Obiectivele Campaniei Naţionale au fost: identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite la Inspectoratul Teritorial de Muncă în raza căruia societatea are sediul social și creşterea gradului de conştietizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.

Astfel, la nivelul județului Ialomița, au fost efectuate 18 acţiuni de control, prin care s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la: angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal); timpul de muncă şi de odihnă; repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale) și garantarea în plată a salariului minim (art.168 din Codul Muncii şi HG nr. 4/2021 privind salariul minim de la 13.01.2021 de 2.300 lei).

Pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, a fost sancţionat un angajator cu amendă de 20.000 lei. Au fost constatate situaţii în care nu se preciza, în contractul individual de muncă cu timp parţial, a intervalului orar de desfăşurare a activităţii. Pentru acest lucru, resoinsabilii au dispus măsuri de remediere a neconformităţilor.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (2 )