Angajatori călărășeni, amendați pentru acte în neregulă
Inspectorii în muncă din Călărași nu încetează acțiunile de verificare a angajatorilor și angajaților din județ. Astfel, în perioada 24-30 septembrie, aceștia au efectuat verificări în următoarele domenii de activitate: agricultură, comerţ, activităţi de protecţie şi gardă, alte activităţi referitoare la sănătatea umană, depozite materiale de construcţii, construcţii şi așa mai departe.
Prin aceste acțiuni de control, responsabilii Inspectoratului de Muncă (ITM) Călărași au avut în vedere următoarele obiective: verificarea respectării, de către angajatori şi angajaţi, a măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei cu COVID 19; identificarea şi combaterea muncii nedeclarate; respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă; verificarea modului privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul protecţie şi gardă – cod CAEN 801; eliminarea neconformităţilor constatate şi dispunerea de măsuri.
În urma acțiunilor, au fost depistate următoarele deficienţe: neîncheierea în formă scrisă a CIM; neevidenţierea orelor de muncă prestate; neacordarea de drepturi salariale; lipsa dovadei comunicării adeverinței de vechime; neacordarea de indemnizaţii privind concediile de odihnă la încetare CIM; neîncheierea de acte adiţionale la modificări CIM; există societăți care nu au asigurat în cantităţi suficiente echipamente de protecție şi materiale igienico – sanitare pentru evitarea infectării cu virusul SARS CoV 2; sunt societăți care nu au numit prin decizie lucrătorul care acordă primul ajutor în șantier; au fost societăți care nu au luat măsura ca echipamentul de protecție să fie purtat în integralitatea sa de către toţi lucrătorii (ex. bocanci de protectie); grupurile sanitare nu erau dotate cu hârtie igienică, dezinfectanţi şi șerveţele din hârtie; căile de ieşire în caz de urgenţă nu sunt semnalizate în mod corespunzător; au fost identificate societăți care nu au prezentat un document cu verificările periodice ale echipamentelor de muncă din dotare.
Inspectorii din cadrul compartimentului relaţii de muncã au verificat 22 angajatori, dintre care cinci au primit sancțiuni. De asemenea, s-au aplicat amenzi în valoare de 7.000 de lei. și au fost dispuse 32 de măsuri cu termene precise de rezolvare. Inspectorii din cadrul compartimentului securitate şi sãnãtate in muncã au efectuat 11 controale, iar zece angajatori au fost sancţionaţi. Pentru remedierea neregulilor, s-au aplicat 18 mãsuri cu termene precise de rezolvare.
Petruța RIDICHE