Amplu program de susţinere a gravidelor, nou-născuţilor şi medicilor de familie din mediul rural

• una din trei gravide din medii dezavantajate nu merge la control medical în timpul sarcinii • 18% dintre gravidele incluse în studiu au între 13 şi 17 ani

Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii, în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale. Jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală menţionează că analizele, ecografiile, sau consultaţiile nu au fost gratuite. Din totalul gravidelor participante la studiul Salvaţi Copiii, 18% au vârsta între 13 şi 17 ani. Datele Institutului Naţional de Statistică, pentru 2021, arată că în mediul rural, rata mortalităţii infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 faţă de 4,2 la mia de copii născuţi vii – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale şi slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.
Pentru a marca Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului (20 noiembrie), Salvaţi Copiii România, cu sprijinul Fundaţiei OMV Petrom, a propus dezbaterea „Sănătatea mamei şi a copilului în mediul rural“. Evenimentul a avut loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, la care au participat Ministrul Sănătăţii, profesor universitar dr. Alexandru Rafila, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Andrei Baciu, preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti, profesor universitar dr. Cătălina Poiană, alături de conferenţiar dr. Mihai Craiu, preşedintele Executiv Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, preşedinta Fundaţiei OMV Petrom, Ana Maria Mihăescu, medici de familie, moaşe, precum şi experţii locali Salvaţi Copiii care lucrează direct cu mamele şi copiii dezavantajaţi din mediul rural. În cadrul dezbaterii au fost prezentate principalele date ale anchetei sociologice efectuate în rândul gravidelor dezavantajate. Acestea arată că una din 10 gravide nu a fost la control la medicul de familie în timpul sarcinii; 34% dintre gravide nu au fost la control la medicul ginecolog în cazul sarcinii curente din cauza lipsei banilor sau din cauza distanţei mari până la primul cabinet; 50% dintre gravidele care au fost la control la medicul ginecolog în timpul sarcinii menţionează că analizele, ecografiile, consultaţiile nu au fost gratuite; 70% dintre gravide afirmă că nu au utilizat nici o metodă contraceptivă până în prezent.
Distribuţia unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural. Doar 47% din localităţi au suficienţi medici de familie şi 328 de comune nu au medic de familie. „În zonele rurale, existenţa medicului de familie şi a unui cabinet medical reprezintă singura şansă pentru a primi îngrijire medicală la timp. Având în vedere numărul mic de medici de familie din zonele rurale, aceştia sunt nevoiţi să asiste o multitudine de cazuri, de la nou-născuţi până la persoane vârstnice, femei însărcinate, persoane cu nevoi speciale, sau cu posibilităţi materiale şi financiare insuficiente unui nivel de viaţă decent. Existenţa unui cabinet de medicină de familie în zonele rurale defavorizate, dotat cu echipamente medicale necesare efectuării examinării medicale de bază şi tratament pentru pacienţi constituie o garanţie şi o necesitate pentru asigurarea sănătăţii populaţiei. Problemele familiilor care trăiesc în comunităţile rurale dezavantajate pot fi ameliorate semnificativ prin implicarea unei echipe de profesionişti din domeniile social, medical şi educaţional, care să asigure o intervenţie integrată şi personalizată, să răspundă nevoilor individuale ale fiecărui beneficiar şi să creeze o punte de legătură între domeniul medical şi persoanele vulnerabile”, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România.
Inechitatea îşi face simţită prezenţa în viaţa copiilor români încă de la naştere, în condiţiile în care România continuă să deţină o poziţie nedorită în topul ţărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalităţii infantile, cu o rată de 5,2 la mie (în anul 2021). „Inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la asistenţă medicală primară sunt persistente în România, întrucât multe zone rurale sunt insuficient deservite. În acest an, Fundaţia OMV Petrom a finanţat trei proiecte majore de sănătate timpurie pentru mamele şi copiii din medii dezavantajate, cu un impact extins la nivel naţional: Cutia Bebeluşului care furnizează sprijin material şi informaţii cruciale despre sănătatea, bunăstarea mamei şi a nou-născutului, un program naţional de dotare a secţiilor de neonatologie şi terapie intensivă nou-născuţi din oraşe mici precum şi un program de dotare a cabinetelor de familie din mediul rural care vizează îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate pentru mame şi bebeluşii lor”, a declarat Ana Maria Mihăescu, preşedinta Fundaţiei OMV Petrom.
Organizaţia Salvaţi Copiii România, cu sprijinul Fundaţiei OMV Petrom, derulează trei programe naţionale de sănătate timpurie şi de reducere a mortalităţii infantile: Cutia Bebeluşului, Primul Pas spre sănătate şi Împreună din prima zi. România este pe penultimul loc într-un clasament european care clasifică sistemele naţionale de sănătate din punctul de vedere al pacientului, conform Indexului European al serviciilor de Sănătate. Cheltuielile alocate pentru asistenţa medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice şi de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană. Datele Institutului Naţional de Statistică pentru 2021 arată că în mediul rural, rata mortalităţii infantile este mult peste cea din mediul urban, respectiv 6,5 faţă de 4,2 la mia de copii născuţi vii, cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale şi slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale. Există o proporţie ridicată a naşterilor la vârste minore, 1 din 10 naşteri şi unul din 10 avorturi s-au înregistrat la grupa de vârstă 12-19 ani.
În anul 2021, România a înregistrat 745 de naşteri la mame cu vârsta sub 15 ani şi alte 16.997 de naşteri la mame cu vârsta între 15 şi 19 ani. La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din naşterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România. Riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban:. În 2021, rata a fost de 16,1% în oraşele mari, 30,7% în urbanul mic şi suburbii şi 50,1% în zonele rurale.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )