Ambulatoriul Spitalului Municipal „Anghel Saligny” din Feteşti a fost modernizat cu fonduri Regio

Ambulatoriul din structura Spitalului Municipal „Anghel Saligny” Feteşti a fost inaugurat oficial. Inaugurarea a avut loc, mai exact, joi, 20 ianuarie 2022, la aceasta participând: Liviu Muşat (directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia); Laurenţiu Georgică Şonchereche (primarul municipiului Feteşti); Marian Pavel (preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa); Vali Silica Tudor (managerul Spitalului Municipal Feteşti).
Evenimentul a fost prilejuit de finalizarea lucrărilor realizate în cadrul proiectului „Extinderea şi dotarea cu echipamente medicale a Ambulatoriului din structura Spitalului Municipal «Anghel Saligny» – Feteşti”, ce a obţinut finanţare nerambursabilă din Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale”, Prioritatea de investiţii 8.1 – „Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale şi de recreere, precum şi trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile prestate de comunităţi”, Obiectivul specific 8.1 – „Creşterea accesibilităţii serviciilor de sănătate, comunitare şi a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace şi izolate”, Operaţiunea A – Ambulatorii.
Investiţia, realizată cu sprijin financiar Regio, contribuie la asigurarea unor servicii medicale de înaltă calitate pentru locuitorii municipiului Feteşti şi ai localităţilor limitrofe. Cu ajutorul fondurilor europene, spaţiul destinat ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal „Anghel Saligny” a fost extins cu 1.578,30 mp. suprafaţă construită, realizându-se dotarea cu mobilier şi echipamente, în completarea celor existente, a şase cabinete ce funcţionau în condiţii improprii şi cărora le-au fost alocate spaţii optime în noul Ambulatoriu. Totodată, s-au diversificat serviciile furnizate de ambulatoriu, prin adăugarea următoarelor specialităţi medicale: endocrinologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, dermatologie, chirurgie generală şi ortopedie. Sumele nerambursabile din Regio au permis, de asemenea, dotarea laboratorului de radiologie şi imagistică medicală ce deserveşte atât asistenţa medicală spitalicească, cât şi ambulatoriul, cu echipamente, inclusiv cu un computer tomograf (CT).
Proiectul a avut o durată de realizare de  52 de luni, în perioada 15 decembrie 2017 – 31 martie 2022, cu un buget cu valoarea totală de 10.692.543,64 lei, din care aproape 7,5 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, peste 2,99 milioane de lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Naţional, iar 213.850,87 lei reprezintă contribuţia Primăriei Municipiului Feteşti. Până la această dată, în cadrul priorităţii de investiţii 8.1.A, unde au putut fi depuse proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii ambulatoriilor medicale de specialitate, s-au transmis 29 de aplicaţii, în valoare totală de 287,75 milioane de lei, ce au solicitat 263,66 milioane de lei – fonduri nerambursabile. Pentru 26 dintre ele s-au semnat contracte de finanţare, cu o valoare totală de 261,38 de milioane de lei şi au solicitat fonduri publice în valoare de 237,27 milioane de lei.

La nivelul regiunii de dezvoltare Sud – Muntenia au fost transmise până acum 2.123 de cereri de finanţare, care au o valoare totală de 20,48 miliarde de lei, solicitând fonduri publice de peste 14,38 miliarde de lei. Pentru 925 dintre ele au fost semnate contracte de finanţare în valoare totală de 9,38 miliarde de lei şi fonduri nerambursabile solicitate de 7,8 miliarde de lei. Sumele includ şi aplicaţia al cărui beneficiar unic este ANCPI, în cadrul Axei prioritare 11 – „Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară”, ce are o valoare totală de aproape 1,44 de miliarde de lei, respectiv o valoare nerambursabilă de peste 1,22 miliarde de lei. „Potenţialii beneficiari din judeţul Ialomiţa au transmis 136 de cereri de finanţare, ce au însumat o valoare totală de peste 1,62 miliarde de lei, solicitând fonduri nerambursabile de aproape 1,24 miliarde de lei. Pentru 61 dintre acestea s-au semnat contracte de finanţare în valoare totală de 690,58 milioane de lei, ce au solicitat fonduri publice în valoare 620,35 milioane de lei”, a precizat Liviu Muşat, directorul ADR Sud Muntenia. „Am participat la inaugurarea noului Ambulatoriu de la Spitalul Municipal Feteşti, proiect finalizat în luna decembrie a anului trecut. Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 11 milioane de lei, necesari pentru construirea clădirii noi, cât şi pentru achiziţia echipamentelor medicale, printre care un Computer Tomograf şi un Aparat RX pentru radioscopii şi radiografii. Felicit întreaga echipă de la Primăria Feteşti, condusă de domnul primar Laurenţiu Şonchereche, care a atras cele mai multe fonduri europene din întreaga regiune de dezvoltare Sud-Muntenia, echipă care merită pe deplin şi un sediu nou!”, a subliniat la rândul lui, Marian Pavel, preşedintele CJ Ialomiţa.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )