„Am fost foarte încântat de această experienţă şi îmi doresc să se repete”

Faptul că reprezentanţii administraţiilor locale, funcţionarii sau politicienii au ocazia să participe, adesea, la schimburi de experienţă în afara graniţelor, nu mai reprezintă demult o noutate. Acum se ştie destul de clar că acestea sunt menite să aducă o schimbare în modul de abordare a problemelor cu care se confruntă comunităţile din România.
Şi Marius Nedelcu (coordonatorul Organizaţiei de Tineret Pro România, Filiala Călăraşi) a avut parte de astfel de experienţe. Nu demult, s-a deplasat la Bruxelles, la Parlamentul European, la invitaţia europarlamentarului Corina Creţu. Acolo a avut ocazia să vadă cum funcţionează democraţia parlamentară a Uniunii Europene, importanţa deciziei luate în Parlamentul European, istoria şi funcţionalitatea instituţiei. A vizitat Hemiciclul sau inima democraţiei, cum mai este numit locul unde se iau cele mai importante decizii în Europa şi a asistat la o şedinţă plenară. În timpul sesiunilor plenare ale Parlamentului European, hemiciclul este folosit pentru cele mai importante dezbateri. Aici au avut loc numeroase voturi istorice, care schimbă modul de viaţă al cetăţenilor din întreaga Uniune Europeană. Vizita hemiciclului se poate desfăşura în oricare din cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene şi este gratuită. „A fost o experienţă nouă pentru mine. La Hemiciclu am vizitat expoziţia <Uniţi în diversitate> care face parte din colecţia de artă a Parlamentului European şi include lucrări din toate statele membre ale Uniunii Europene. Mi-a plăcut că am avut foarte multe de învăţat. De exemplu, nu ştiam că deciziile finale se iau la Strasbourg în Franţa şi nu în Parlamentul European de la Bruxelles. În Parlament se discută toate ideile principale şi locul final de decizie este Strasbourg. Ne-am întâlnit cu doamna Corina Creţu, care ne-a aşteptat. Am avut ocazia să stau cu dumneaei de vorbă, să schimbăm câteva idei. Am fost foarte încântat de această experienţă şi îmi doresc să se repete”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Marius Nedelcu, coordonatorul Organizaţiei de Tineret Pro România, Filiala Călăraşi.
O altă vizită – la care liderul de tineret călărăşean, al Pro România, a participat – a fost organizată de tinerii democraţi din Franţa. La Paris, s-au reunit mai mult de 60 de tineri, din 25 de state ale Comunităţii Europene. În cadrul întâlnirii, au fost propuse şi dezbătute subiecte privind viitorul Europei. „Am mers cu doi colegi din ţară – Liliana Cizmaru, reprezentanta Organizaţiei de Tineret Olt şi Ciprian Enache, de la Vrancea. Împreună, cu colegii din România şi din celelalte stat europene, am dezbătut subiecte de mare interes, cum ar fi: crearea unui nivel mediu de educaţie în şcolile Uniunii Europene; crearea unei agenţii media care să promoveze informaţii corecte în toată Europa; dezvoltarea unui plan de urgenţă pentru a proteja regiunile ameninţate de dezastrele naturale (precum cazul incendiilor – Grecia). Noi am propus un subiect legat de stoparea defrişărilor din România. S-a mai discutat de energia regenerabilă la nivel european, între regiuni şi ţări, energia fără carbon şi cea nucleară. Am fost foarte bucuros că din toate aceste subiecte, românii au intrat în top trei al celor mai importante idei, ce vor fi trimise mai departe spre dezbatere către Parlamentul European. Mă refer la subiectul cu defrişările care are un impact foarte mare asupra climei şi mediului. Este problema noastră, într-adevăr, dar şi a întregii Comunităţi Europene, căci acest fenomen se manifestă şi în alte ţări din Uniune. Diferenţa este doar că România este fruntaşă la acest capitol, din păcate”, a mai adăugat liderul Organizaţiei de Tineret Pro România, Filiala Călăraşi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )