„Am considerat şi consider că oamenii din Cuza Vodă merită condiţii foarte bune de trai”

Comunitatea din Cuza Vodă este alcătuită din oameni buni şi gospodari, ce merită o conducere care să le creeze condiţii de trai, de mediu, să dezvolte cu adevărat zona.
Astfel a subliniat, recent, la Arena FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Aurel Stan, preşedintele Pro România Cuza Vodă, fost primar şi actualmente consilier local. Pentru cine nu ştie, Aurel Stan este inginer construcţii, de profesie. A avut diverse funcţii de-a lungul timpului pe plan militar şi civil. În prezent îşi desfăşoară activitatea ca administrator special, pe Legea 85, la AFC Dunărea 2005 Călăraşi. A optat pentru Pro România, după ce o perioadă destul de lungă a activat în PSD. Timp de opt ani a câştigat toate alegerile pentru PSD în comuna Cuza Vodă (unde locuieşte din 1996). După ce a pierdut o singură rundă de alegeri, s-a considerat că trebuie împrospătată organizaţia de către conducerea de la acea vreme. Dar, din fericire, alţii au considerat că încă mai are potenţial şi se folosesc de abilităţile lui.
În cele două mandate de primar (2008-2016) a adus fonduri nerambursabile europene şi guvernamentale, în valoare de 7,5 milioane euro. „Am considerat şi consider că oamenii din Cuza Vodă merită condiţii foarte bune de trai. Am fost întâiul primar care a adus asfaltul în comună, canalizarea. Am reabilitat şcoli, stadionul de fotbal, parcul. Am realizat centura comunei, cu fonduri europene destinate drumurilor de exploatare agricolă. Era un drum vicinal care înconjura comuna şi i-am schimbat denumirea, prin HCL, în drum de exploatare agricolă. Am accesat fonduri prin APDRP Târgovişte şi aşa comunitatea s-a ales cu o centură care este foarte, foarte folosită în prezent”, a precizat Aurel Stan, preşedintele Pro România Cuza Vodă.
În opinia sa, principala problemă pentru toate localităţile, nu doar Cuza Vodă, o reprezintă lipsa locurilor de muncă. Anume lipsa sprijinului ce poate fi acordat cetăţenilor, celor care vor să creeze locuri de muncă sau chiar să muncească. Pe vremea când era primar, a încercat să acceseze un proiect ce viza construirea unor sere de legume, pe o suprafaţă de 40 hectare. Aşa s-ar fi creat noi locuri de muncă. Însă, proiectul s-a desfăşurat doar până la faza de licitaţie, fiindcă cei care au câştigat lucrările nu au mai continuat investiţia.
Comuna Cuza Vodă este aproape de oraşul Călăraşi şi tot timpul locuitorii au făcut naveta acolo pentru a avea un loc de muncă. Într-adevăr, nu poţi accesa proiecte de anvergură într-o comună, dar ai posibilitatea să realizezi multe mai micuţe. Cum, de exemplu, s-au realizat în mandatul său. S-a înfiinţat un depozit de îngheţată, iar acolo lucrează şi câţiva oameni din Cuza Vodă. Apoi, o staţie de ITP care, la fel, a angajat localnici.
În ce priveşte activitatea actualei conduceri, oamenii din comună au fost un pic mai rezervaţi, din cauză că nu li s-a acordat atenţie. Acum, situaţia s-a îmbunătăţit fiindcă se face front comun pentru binele localităţii. În calitate de consilier local, Aurel Stan sprijină toate proiectele, chiar dacă primarul Monica Ceauşescu face parte din PNL. Oricum, la Cuza Vodă, raportul de forţe, în Consiliul Local, este ceva mai echilibrat – 6 consilieri PNL, 4 – PSD, 2 – ALDE şi un consilier Pro România. „O sprijin pe doamna primar, în toate demersurile, mai ales că proiectele sunt ale mele, cele lăsate în 2016. Este vorba de şase proiecte cu fonduri guvernamentale şi europene, din care s-au terminat două. Vizavi de relaţia între Consiliul Local şi executiv, aici cred că este nevoie să fie îmbunătăţită. Mă refer la angajaţii Primăriei şi Consiliul Local. Eu am propus şi chiar voi insista, în perioada următoare, pentru o implicare mai mare a consilierilor locali în activitatea executivului. De ce? Fiindcă o perioadă – după ce nu am mai fost primar – s-a împământenit ideea că ei ar fi mai presus decât consilierii. Unii angajaţi aveau această percepţie, nu toţi. Şi, atunci omiteau să le pună toate materialele la dispoziţie, pentru a cere detalii suplimentare. Dar, de data aceasta, a venit Stan în Consiliul Local şi am început să cer documente. I-am explicat doamnei primar că nu recurg la acest drept doar pentru a-i face Opoziţie, ci ca s-o protejez de eventualele greşeli. Iar doamna primar a înţeles că este bine ca experienţa mea de primar s-o împărtăşesc şi altora. Chiar şi ceilalţi consilieri – care nu fac parte din PNL – au adoptat aceeaşi poziţie ca mine, de a sprijini tot ceea ce este în folosul comunităţii. Avem o practică, aici la Cuza Vodă. Ne întâlnim cu o zi înainte de şedinţă toate comisiile de specialitate şi nu abordăm numai proiectul ce urmează să se discute, ci o gamă mai largă de aspecte…De când sunt consilier local, nu am depus scriptic proiecte, dar am ridicat probleme, la capitolul Diverse, ce s-au dezbătut în cadrul şedinţelor de Consiliu Local. Am participat la o iniţiativă de propunere de proiect cu PSD. Am depus un proiect de Hotărâre de Consiliul Local pentru schimbarea viceprimarului”, a punctat Aurel Stan, care este adeptul colaborării în interesul cetăţenilor. Căci, un consilier local (fie el şi fost primar) nu are cum să schimbe singur lucrurile în comună. Dar, poate participa şi chiar influenţa – prin experienţa pe care o are – activitatea într-o comunitate.
Atunci când decide să voteze ,,împotrivă” o face fiindcă aşa este corect, nu pe motive politice. „Niciodată la noi, în Pro România, nu ni s-a impus să dăm un anumit vot. Indiferent, de ce proiecte se află pe ordinea de zi. Niciodată nu s-a pus problema aşa. Acum, s-o zic şi pe cealaltă. Eu am fost un primar care citea ce semnează. Că, în general, se spune că semnezi ca primarul. Eu asigur că sunt foarte mulţi primari care nu semnează ca primarul. Nu neapărat de frică, ci pentru că, în primul rând, te respecţi pe tine. Ce încredere să aibă funcţionarul în tine, dacă îţi dă un act şi-l semnezi fără să-l citeşti? Bine, mai sunt care nu citesc. Dar, fiecare răspunde pentru ceea ce face…Unii regretă că nu mai sunt eu primar şi vor să candidez din nou. Iar eu le spun că dacă nu m-au votat cetăţenii atunci, e greu să revii, după o anume perioadă. Apoi, am fost genul de primar care chiar a pus totul în slujba cetăţenilor. Totul, începând cu maşina personală. În primul mandat, fiindcă nu aveam maşină de serviciu. Abia în al doilea mandat am achiziţionat o maşină de serviciu. Chiar glumesc cu oamenii că, dacă îi dau drumul la maşina mea singură la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării, ajunge, căci ştie ruta. La fel, la APDRP Târgovişte…Am făcut foarte mult lobby la factorii de decizie din Bucureşti pentru proiecte şi fonduri. Nu sunt eu atotsfătuitor, dar le recomand primarilor să fie insistenţi. Niciodată n-o să plece un ministru de la Bucureşti, ca să vină să bată la uşă, să te-ntrebe dacă ai nevoie de ceva în comună, să-ţi dea. Trebuie făcute demersuri, de genul acela, când deschide uşa să te vadă. Dacă te vede şi-a doua zi, a treia zi, la un moment dat se satură de tine, că n-avem mutre plăcute, aşa. Şi zice, dă-i să scap de el, să nu-l mai văd la uşa mea…În general se spune că chiar contează culoarea politică. Pe vremea 2008-2012, la conducere era PDL şi am obţinut proiecte cu fonduri. Dacă erai insistent, era imposibil să nu obţii finanţare. Chiar şi acum se întâmplă la fel. O spun cinstit, am avut divergenţe cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu. Dar, când i-am invocat legea, a fost forţat să-mi cofinanţeze multe proiecte, fie că i-a plăcut, fie că nu. Contează culoarea politică, dar este foarte importantă insistenţa şi modul cum te prezinţi acolo. Repet, cheia succesului rămâne insistenţa”, a mai adăugat Aurel Stan, preşedintele Pro România Cuza Vodă.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )