„Am considerat că este bine, ca la nivelul judeţului, să avem o zi dedicată etniei rome”
De când se știe, minoritatea cea mai controversată din România a constituit-o etnia romă căreia, adesea, chiar și pe nedrept i s-au pus în cârcă toate relele. Însă, dacă este să privești drept și fără discriminare, lucrurile nu stau chiar așa.
Etnia romă are și niște virtuți, nu doar părți rele, așa cum acuză unii. Dar, calitățile sunt date la o parte, căci se știe că întotdeauna este cu mult mai ușor să critici decât să lauzi.
Romii au și niște calități care nu sunt promovate îndeajuns -legătura cu familia, tradițiile, cultura. Totuși, măcar la ceas de sărbătoare, etnia iese în evidență, printr-o serie de acțiuni culturale, dedicate marcării evenimentelor importante pentru istoria poporului rom. Cele mai reprezentative sunt: Ziua Dezrobirii, marcată în luna februarie a fiecărui an; “Sărbătoarea etniei romilor din România” –8 aprilie; “Ziua Limbii Romani” – 16 iunie (o sărbătoare instituită, în 2019, pentru păstrarea tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând minorității etnice); Ziua Holocaustului – 2 august și Ziua Minorităților Naționale – 18 decembrie.
În județul Ialomița, etnia romă are o reprezentare foarte bună la nivelul autorităților publice locale și, în special, meritul este al lui Leonida Mandache, președintele Asociației Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomița, prim vicepreședinte, coordonator al Regiunii Sud Muntenia și Dobrogea, consilier județean. Pentru romii ialomițeni și luna septembrie este una de sărbătoare, căci au încă o dată prilejul de a-și promova valorile. Mai cu seamă că, județul Ialomița are comunități importante de romi, la Fetești, Făcăeni, Țăndărei, Bărbulești, Urziceni, Bărcănești, Slobozia (Cartierul Bora), Traian etc. Ziua Romilor Ialomițeni este una specială pentru Leonida Mandache. “Eu țin foarte mult la Ziua Romilor Ialomițeni pentru că, prin inițiativa mea, i-am dat naștere, la nivelul județului Ialomița. În Ialomița suntem în jur de 30.000 cetățeni de etnie romă care trăiesc în cel puțin 20 și ceva de comunități. Sunt oameni cu tradiție, oameni cu valori, oameni cu copii minunați, oameni cu un viitor frumos. Am considerat că este bine, ca la nivelul județului, să avem o zi dedicată etniei rome. Cu sprijinul domnului președinte Nicolae Păun, am reușit să avem șase ediții, în fiecare an, ale Zilei Romilor Ialomițeni. Așa vom avea și acum, o zi festivă, restrânsă, pentru că trăim timpurile astea de pandemie. Vom căuta să avem invitați de marcă. Ziua de 23 septembrie va fi una memorabilă, o zi splendidă, de care să ne bucurăm cu toții”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii “Din viaţa romilor”, Leonida Mandache, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa.
În studio, a fost prezent și Ion Sandu, inspector școlar pentru minorități, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Ialomița. La rândul lui, profesorul a pus accent pe faptul că etnia trebuie promovată mai mult. “Este o zi prin care se dorește promovarea oamenilor reprezentativi ai etniei, ai comunităților de romi. Pe de altă parte, a realităților cu care comunitățile de romi din Ialomița se confruntă. Este foarte important acest demers de reprezentare etnică, pentru că, inevitabil, trebuie construit la procesul de asumare etnică, la spiritul stimei de sine. Și, de ce nu, la un sentiment de apartenență etno –politică. Pentru că, organizația reprezentativă pentru etnia romă în Parlamentul României se numește Partida Romilor. Este normal să existe o astfel de abordare, ca oamenii să fie educați în acest spirit. Nu în ultimul rând, ei trebuie să înțeleagă faptul că această asociație nu este Crucea Roșie, ci o organizație ce militează pentru drepturile minorității rome. Cred că această zi va fi una deosebit de frumoasă, prin mesajele pe care le va transmite”, a concluzionat profesorul Ion Sandu.
Ramona BUTNARIU