Alertă InfoCons: Evenimente de sărbători organizate de primării din bani publici, în perioada de pandemie!
InfoCons a realizat un studiu referitor la cheltuielile primăriilor, din cadrul reşedinţelor de judeţ din România, pentru evenimentele organizate în perioada sărbătorilor de iarnă de anul trecut. În urma centralizării datelor, s-a constatat că
89% din primăriile din cadrul reşedinţelor de judeţ au transmis informaţiile solicitate, participând astfel la studiul InfoCons. Astfel, rezultatele sunt cât se poate de validate. Primăria Municipiului Slobozia a organizat 13 evenimente în iarna 2021. Dintre toate primăriile reşedinţelor de judeţ din România, aceasta a organizat cele mai multe evenimente în perioada menţionată. În acelaşi timp, Primăriile Botoşani, Târgovişte şi Sector 3 au organizat un singur eveniment cu ocazia sărbătorilor de iarnă. De asemenea, nouă primării (Cluj Napoca, Focşani, Giurgiu, Ploieşti, Slatina, Sector 1, Sector 2, Sector 5 şi Sector 6) nu au organizat niciun eveniment cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Alocarea bugetară aferentă cheltuielilor pentru Sarbătorile de Iarnă
339.586,61 de lei au cheltuit în medie primăriile din ţară pentru organizarea evenimentelor din perioada sărbătorilor de iarnă 2021. 1.446.174 de lei a fost suma cea mai mare pentru organizarea evenimentelor din perioada sărbătorilor de iarnă, achitată de Primăria Municipiului Bacău. Iar 15.861,56 de lei a fost suma cea mai mică, achitată de Primăria Municipiului Zalău.
Modalitatea de contractare a agenţilor economici
Cele 38 de contracte au fost atribuite astfel: 63.16% au fost atribuite prin achiziţie directă; 26.32%, prin achiziţie publică; 7.89% din contracte au fost încheiate gratuit; 2.63% au fost finanţate în regie proprie.
Alocarea financiară aferentă celebrării Anului Nou
163.527,34 lei au cheltuit în medie primăriile din ţară pentru celebrarea Anului Nou din perioada sărbătorilor de iarnă. 792,260,55 de lei a fost suma cea mai mare de alocare financiară aferentă celebrării Anului Nou, achitată de Primăria Municipiului Sector 3, iar 13.000 de lei, cea mai mică, achitată de Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin. Un procent de 29.79% din primăriile din cadrul reşedinţelor de judeţ din ţară nu au organizat niciun eveniment cu ocazia celebrării Anului Nou.
„Suntem cu toţii fascinaţi şi aşteptăm perioada de sărbători cu nerăbdare. Participăm la amenajarea localităţilor, târgurilor de Crăciun, ce dau feeria şi starea de sărbătoare de iarnă precum şi iluminatul de sărbători în pieţele oraşelor, pe străzile principale, parcuri, artere şi aşa mai departe.
Totuşi, aceste evenimente înseamnă costuri din banii contribuabilor, atât pentru achiziţia de diferite materiale sau, în unele cazuri, închirierea acestora, dar şi costurile de montaj, demontaj, design, al energiei electrice.
Toate acestea ar trebui să fie publice, ca fiecare cetăţean să înţeleagă costurile, să ştie cât şi ce s-a plătit din banii fiecăruia, cu cine au fost cheltuiţi… Şi dacă în unele localităţi aduc un plus de valoare, prin atragerea mai multor turişti care aduc bani cheltuiţi în localităţile respective, în altele situaţia nu poate fi la fel. Şi să nu uităm că fiecare dintre noi suntem consumatori de servicii publice. Din taxele şi impozitele fiecăruia dintre noi, atât ca persoane fizice cât şi companii, în localităţile respective sunt cheltuiţi banii pentru comunitate”, transmite Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.
Cătălina GHEORGHE