„Alegerea nu este între a învăța pentru note și a face-o din plăcere. Ci dintre a învăța pentru note și a nu o face deloc”
O petiție publică, legată de modificarea legii învățământului, a fost lansată de profesoara Ana Nela Popoveniuc de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Bacău și a generat o dezbatere foarte aprinsă în mediul online. Profesoara cere renunțarea la festivitățile de premiere dedicate elevilor, pentru că aflarea mediilor premianților îi supără pe elevii cu rezultate mai slabe la învățătură. „Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale în învățământul obligatoriu. Școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educație. Elevii trebuie să fie premiați pentru reușitele la olimpiade și concursuri, nu la absolvirea unui an școlar în fața tuturor. Ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor. Sistemul ierarhic conduce către invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârstă mică și adolescenți”, a precizat aceasta.
Cadru didactic la bază, deputatul PNL filiala Ialomița, Luminița Barcari, susține competiția dintre elevi. În opinia ei, problema pleacă de la modul de exprimare al profesorilor și al părinților, față de copii. Felul în care aceștia sunt încurajați este esențial în formarea lor. „Acum ce ar trebui, să nu mai avem o competiție? Până la urmă, viața este o competiție. Toți ne dorim să ne depășim chiar pe noi înșine. De la an la an, ne propunem alte obiective. S-a discutat în spațiul public de acest aspect. Dar și profesorii greșesc uneori când fac diferențe între copii. Nu toți, dar sunt și profesori și părinți care abordează corect subiectul și recunosc: uite, X este mai bun decât mine și merită mai mult. Eu, dacă la anul voi învăța mai bine, aș putea să-l ajung sau să-l și depășesc. Adică, eu cred că această competiție între copii are și un caracter benefic, dar de noi depinde să nu se simtă ei umiliți cumva. Într-adevăr, poți să-i spui copilului: Uite, atât meriți la matematică, dar ești bun pe bucățica ta. Adică, pentru fiecare ar trebui să avem un cuvânt bun, de încurajare.
Iar alegerea nu este între a învăța pentru note și a face-o din plăcere. Ci dintre a învăța pentru note și a nu o face deloc. Este foarte complicat, dar întotdeauna trebuie să validăm, cumva, performanța. S-ar putea ca pentru cel care a obținut un rezultat foarte bun să nu fie motivant dacă nu îi și recunoști performanța pe care a făcut-o. Totul depinde de adulți. De cum privesc ei chestia asta și de cum i-ar motiva pe cei cu rezultate slabe: Respectivul anul acesta a obținut cel mai bun loc. Dar la anul poți fi și tu pe cel mai bun loc. Pentru că poți, important e să muncești mai mult. Copiii cred că ar fi foarte sensibili la modul în care se abordează problema”, a precizat Luminița Barcari, în studio-ul emisiunii „Subiectul Zilei”.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că elevii nu trebuie demotivați prin exagerarea importanței acordate festivităților de premiere. Acesta propune ca, în gimnaziu, anumite discipline, ca desen sau sport, să fie notate cu calificative.
„Nu știu cum va fi în final noua lege a educației. Cred că toți colegii mei cadre didactice ar trebui să o citească cu atenție și să trimită puncte de vedere. Aceste festivități fac parte din tradiție, nu putem renunța la ele. Iar copiii care se străduiesc ar fi demotivați de lipsa acestor festivități”, a mai punctat deputatul PNL de Ialomița.
Petruța RIDICHE