Agricultura cu Mediu Controlat: Viitorul Durabilităţii Alimentare în Uniunea Europeană
Recent, europarlamentarul liberal român, Dan Motreanu a adresat, Comisiei Europene, o întrebare în legătură cu viitorul agriculturii cu mediu controlat (CEA), pe care o consideră o modalitate de a garanta securitatea alimentară în cadrul Uniunii Europene. Acesta subliniază că, CEA are potenţialul de a stimula producţia de alimente fără pesticide, dar cu utilizarea circulară a apei şi cu un impact redus asupra solului. Legumele şi fructele sezoniere sau tropicale ar putea fi produse pe tot parcursul anului în UE. Deoarece este realizată într-un mediu închis, permite eliminarea factorilor limitativi precum dăunătorii, anomaliile meteorologice sau fenomenele meteorologice extreme. „Comisia Europeană consideră agricultura urbană (UA), inclusiv agricultura de mediu controlată, o parte a peisajului producţiei alimentare din Europa cu potenţial de creştere şi dezvoltare ulterioară, se afirmă în răspunsul primit de la comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski. Comisia depune eforturi pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor şi a datelor privind beneficiile şi riscurile potenţiale ale diferitelor tipuri de UA, în special în ceea ce priveşte dimensiunea lor durabilă – economică, de mediu şi socială.
Comisia lucrează la o propunere de etichetare a durabilităţii, ca parte a legislaţiei-cadru pentru un sistem alimentar durabil. Scopul său este de a reglementa furnizarea de informaţii consumatorilor cu privire la durabilitatea produselor alimentare, inclusiv a alimentelor produse prin intermediul CEA. Acest lucru le va permite consumatorilor să facă alegeri alimentare durabile şi va stimula operatorii din sectorul alimentar să îmbunătăţească treptat durabilitatea produselor lor alimentare. Comisia nu intenţionează să modifice legislaţia ecologică pentru a permite etichetarea ecologică a produselor obţinute de la ferme verticale, deoarece o astfel de metodă de producţie nu respectă unul dintre principiile fundamentale ale producţiei ecologice, anume legătura cu solul, se afirmă în răspunsul primit”, a precizat europarlamentarul.
Cristina ANDREI