„Agenţia Naţională Antidrog trebuie să fie mult mai prezentă în spaţiul şcolar, prin acţiuni specifice”

O problemă cu care se confruntă, din păcate, învăţământul românesc este cea a consumului de droguri în rândul tinerilor. Toată opinia publică este alarmată de cazurile, care în ultima vreme, pur şi simplu au explodat. Politicienii, de asemenea, au luat poziţie faţă de fenomen, venind fiecare cu propuneri menite să combată sau măcar să atenueze consumul de droguri.
Deputatul PNL Ialomiţa, Luminiţa Barcari a avut şi ea o declaraţie politică în Parlament, numită sugestiv „Nori de praf alb deasupra şcolilor”. Aceasta a atras atenţia, în plen, că, din nefericire, a trebuit să se întâmple tragedia de la 2 Mai, în urma căreia doi tineri nevinovaţi au murit, ca problema drogurilor să capteze cu adevărat atenţia autorităţilor. Dar apreciază rapiditatea de reacţie a autorităţilor, căci, la scurt timp după tragedie, mai multe ministere au conceput şi semnat Planul Naţional Cadru de Acţiune privind siguranţa şcolară. Un plan de acţiune clar şi coerent, care acordă o atenţie deosebită combaterii a trei fenomene grave: consumul de droguri, violenţa şi bullying-ul. Totodată, la nivel naţional, au fost demarate mai multe acţiuni de informare a tinerilor cu privire la pericolul consumului de droguri, cu specialişti care le explică adolescenţilor, într-un limbaj simplu şi accesibil, că dependenţa de droguri poate fi fatală.
Potrivit Raportului naţional privind situaţia drogurilor 2022, realizat de specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog pe baza datelor înregistrate la nivelul anului 2021, cele mai mari rate de consum de droguri se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescenţa este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la iniţierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată cea de 13 ani, o cifră îngrijorătoare, având în vedere faptul că anii trecuţi vârsta minimă la care debuta consumul de droguri era 16 ani. Având în vedere şi aceste statistici îngrijorătoare, în noua Lege a Învăţământului Preuniversitar, care deja a început să producă efecte, se prevede înfiinţarea, la nivelul fiecărei şcoli din ţară, a unui cabinet medical. Tot în aceeaşi lege se prevede ca fiecare unitate de învăţământ să aibă un psiholog care să ofere consiliere elevilor. Aici este important de subliniat că ar fi minunat dacă elevii ar putea solicita sprijin psihologic fără acordul părinţilor. „Mulţi se tem să discute cu familia, alţii nu găsesc înţelegere la nevoia lor de terapie şi aşa ajung ca în loc să beneficieze de un serviciu, care, în anumite cazuri, ar putea fi salvator, să nu beneficieze de acest drept. Revenind la subiectul înfiinţării de cabinete medicale şi asigurarea a minimum un psiholog per unitate şcolară, de aici de la tribuna Camerei Deputaţilor fac un apel către Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor să se aşeze la masa discuţiilor şi să găsească pârghiile necesare pentru ca aceste prevederi legislative să fie puse în practică în cel mai scurt timp posibil. Construirea bugetului pentru anul 2024 trebuie să ţină cont de aceste priorităţi, iar colegii mei, indiferent de culoarea politică, vor vota cu certitudine un viitor mai sigur pentru copiii noştri”, a spus în respectiva declaraţie politică Luminiţa Barcari.
Deputatul liberal subliniază însă că problema drogurilor exista şi până acum. Iar faptul că vârsta celor care consumă droguri a scăzut la 13 ani reprezintă un lucru extraordinar de grav şi face ca problema să devină una de securitate naţională (fiind discutată, de altfel, în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării –CSAT). În opinia Luminiţei Barcari, problema trebuie privită din trei puncte de vedere. În primul rând, referitor la combaterea traficului, aici trebuie să îşi facă treaba autorităţile. Şi s-a văzut, în ultimul timp, câte acţiuni în forţă au avut loc, tocmai pentru a diminua traficul de droguri. „Când este vorba despre consum şi prevenţia acestuia, aici trebuie să ne implicăm toţi. Începând de la părinţi, care, uneori, nu recunosc că al lor copil ar avea o problemă cu drogurile. Poate că fiind prinşi în vâltoarea vieţii, merg la muncă, se întorc acasă seara şi nu au timp să-şi observe copilul, ce are nişte comportamente diferite. Îi dau bani copilului pentru a compensa lipsa afecţiunii sau a timpului petrecut cu el. Şi copilul ce face? Se îndreaptă către un anumit anturaj. Chiar am urmărit declaraţia unui fost consumator care spunea că, iniţial, un vecin i-a dat droguri să guste, de câteva ori gratuit, apoi cu bani, până a devenit dependent. Şcoala are, la fel, un rol foarte important. În declaraţia mea politică am făcut un apel să se înfiinţeze în fiecare unitate de învăţământ un cabinet medical şi să se angajeze un psiholog. Cu prioritate aceste prevederi trebuie puse în aplicare, iar Ministerul Finanţelor trebuie să identifice sursele necesare. Iar când spun psihologi mă refer la cei pregătiţi să ofere consiliere copiilor care se află într-o situaţie de risc. Nu doar a consumului de droguri, ci şi în cazurile de bullying sau violenţă şcolară. Copiii noştri au devenit foarte violenţi de la desenele animate la care se uită. Trebuie să fim foarte atenţi ce oferim copiilor noştri, pentru că ei vor crede că asta e starea de normalitate. Cum dovedeşti tu că eşti puternic? Dând câţiva pumni colegului. Iniţial nici nu realizează că e un lucru rău, până nu i se atrage atenţia. Mai sunt şi filmele care, iar, conţin violenţă. Ideea este că pe lângă familie şi şcoală trebuie să avem instituţiile – Poliţie, autorităţile publice locale. Agenţia Naţională Antidrog trebuie să fie mult mai prezentă în spaţiul şcolar, prin acţiuni specifice”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Luminiţa Barcari, specificând că au fost organizate acţiuni şi până acum, dar erau cumva aşa doar de dragul de a fi bifate. „Niciodată nu a fost măsurat impactul, nu s-a venit cu nişte exemple concrete. Chiar mi-ar plăcea să vină cu declaraţii de la foşti consumatori, care şi-au pierdut totul. Toate instituţiile statului trebuie să fie alături de copii. Căci, până la urmă, dacă devii dependent din copilărie, ţi-ai ratat întreaga viaţă”, a mai adăugat deputatul liberal ialomiţean.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )