ADR Sud-Muntenia are perspective clare în ceea ce priveşte noua infrastructură verde albastră
La mijlocul lunii august a anului trecut, Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia a primit analiza regională asupra infrastructurii verzi albastre în regiunea Sud-Muntenia. Pentru instituţie, momentul acela a reprezentat un eveniment foarte important şi face parte din pregătirea regiunii pentru Programul Operaţional Regional (POR) 2021-2027. Una dintre priorităţile şi problematicile pe care le tratează Fondul European de Dezvoltare Regională este infrastructura verde, unde s-a adăugat, de curând, această nouă culoare albastru. Pe înţelesul tuturor, asta înseamnă acea infrastructură care reuneşte, pe de o parte spaţiile verzi, dar şi apele. Mai exact, lacuri, canale, râuri şi tot ceea ce ţine de această problematică. Este o componentă în cadrul axei II a Programului Operaţional Regional (POR), cu o sumă foarte mare.
În cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, ca prioritate doi pentru conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, este o regiune cu oraşe prietenoase cu mediul. Iar unul dintre obiectivele specifice se referă la acţiuni de protecţie şi conservare a naturii şi a biodiversităţii în infrastructura verde albastră, în vederea reducerii formelor de poluare. Prin această iniţiativă, se urmăresc: crearea de coridoare verzi albastre privind reamenajarea şi dragarea râurilor, lacurilor şi canalelor; crearea de noi spaţii de infrastructură şi utilizarea activă a acestora; realizarea de străzi, pasarele pentru pietoni, biciclişti, trasee de ciclism, alte spaţii verzi, de-a lungul drumurilor, a liniilor de cale ferată sau tramvaielor, în vederea utilizării cât mai eficiente a lor; conversia şi reabilitarea coridoarelor de transport abandonate dezafectate în căi de acces permeabile.
În cadrul emisiunii „Subiectul Zilei“ a postului de radio Fresh FM, directorul economic al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, Mirela Tache, a prezentat principalele acţiuni pe care instituţia le are în vedere în momentul de faţă, în cadrul proiectului. La nivelul judeţelor regiunii s-au întreprins, deja, câteva activităţi specifice. „Transformarea unor linii de cale ferată în piste de biciclete ar putea fi una dintre soluţii. O altă acţiune indicativă ar fi amenajarea obiectivelor turistice naturale de utilitate publică, precum şi crearea/modernizarea infrastructurii conexe de utilitate publică pentru turismul fluvial. Avem o acţiune referitoare la întărirea capacităţii administrative a autorităţilor publice din regiune, dar şi a autorităţii de management. Ca activitate desfăşurată, a fost semnarea, în cadrul unui contract de asistenţă tehnică pe Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în colaborare cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi de Dezvoltare, pentru elaborarea unei analize regionale privind infrastructura verde albastră în Regiunea Sud-Muntenia. În acest sens, s-au desfăşurat o serie de activităţi, printre care şi vizite la faţa locului, în judeţele din regiune, în vederea identificării unor tipologii de proiecte care se mulează pe infrastructura verde albastră. Ca şi componentă, în cadrul acestui studiu s-a elaborat un document care este pe site-ul ADR Sud-Muntenia. El se referă la potenţiale tipologii de infrastructură verde albastră. Autorităţile publice ar trebui să se inspire din ideile de proiecte identificate la nivel european şi nu numai, pentru a le transpune şi adapta la condiţiile specifice zonelor respective“, a precizat Mirela Tache.
După semnarea contractului, doi experţi, reprezentanţi ai unei firme experimentate în domeniu din Danemarca, au făcut o vizită în toate judeţele Regiunii de Dezvoltare Sud-Muntenia. Au mers, împreună cu autorităţile locale, la locurile potenţiale pe care doresc să le transforme prin astfel de proiecte, pentru a oferi soluţii. S-au identificat proiecte frumoase şi chiar utile pentru comunităţile din toate judeţele, exceptând Prahova, care nu a fost interesată.
La Călăraşi, echipa ADR Sud-Muntenia a vizitat, împreună cu reprezentanţii de la Consiliul Judeţean şi de la Primăria municipiului, zona lacului de argint şi tot ceea ce înseamnă grădina zoologică până în parcul mare. Au urmărit partea de idei de reamenajare a spaţiului respectiv şi zona de împădurire din nordul oraşului, la cartierul nou care se construieşte spre Drajna.
În judeţul Ialomiţa, se va derula un proiect de sistematizare a acestui râu, la Târgovişte, de asemenea, se va lucra pe malul Dâmboviţei şi aşa mai departe. Se doreşte transformarea acestor judeţe în locuri prietenoase, care să contribuie la recreerea locuitorilor, dar şi având o componentă foarte importantă de protecţie împotriva inundaţiilor. Se va lucra, totodată, şi pentru facilitatea de preluare a surplusului de apă în diferite bazine de la ploi sau de la creşteri de curs care să fie folosite la irigarea spaţiilor verzi.
Petruţa RIDICHE