Administraţia publică din Călăraşi se confruntă cu provocări în implementarea proiectelor europene

Anul curent este unul greu pentru administraţia publică a municipiului Călăraşi, ţinând cont că trebuie să finalizeze o serie de proiecte cu fonduri europene, ce au ca termen luna decembrie 2023. La ora actuală sunt 42 de proiecte europene, aflate în diferite faze de implementare, însă nu toate vor fi finalizate până la sfârşitul anului. Termenul se va prelungi până în decembrie 2026, pentru că pe lângă cele prin Programul Operaţional Regional (POR), s-au adăugat şi altele prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Astfel a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Marius Dulce, primarul municipiului Călăraşi. „Noi sperăm să le finalizăm pe toate, nu ţinem cont de ce spun cârcotaşii, care au fost pe la putere şi n-au făcut mai nimic. Din contra, le-au mai şi întârziat. Noi facem totul pentru cetăţeni şi sperăm să respectăm graficul. Luăm în calcul un procent de 10% proiecte neterminate, căci nu totul depinde de noi. Avem acum o vară foarte capricioasă. Eu aş fi dorit să fac un kilometru pe zi, de exemplu la Strada Bucureşti, care este cea mai deranjantă. Dar dacă plouă, nu putem interveni cu piatră sau cu nisip, trebuie să aşteptăm să se usuce, pentru a face lucrări de calitate. Atunci, nu avem nicio grabă, căci vrem ca lucrarea să reziste în timp. Aici este cel mai mare pericol, de a nu termina proiectul până la finele anului 2023. Fiindcă, repet, lucrările depind într-o foarte mare măsură de vreme şi atunci cu Dumnezeu nu pot să mă cert. Iar dacă nu pot asta, atunci noi muncim şi vom vedea în decembrie ce am reuşit să facem. Ne ajută şi Ordonanţa care e, până vine alta. Am mai făcut anumite diligenţe şi sperăm că se va faza această lucrare, pentru că este una destul de mare. Poate nu o vom face doar pe banii noştri şi mergem pe bani europeni, în continuare”, a spus primarul Dulce, specificând că, ce nu ştiu cei care s-au perindat pe la guvernare e că s-a întârziat 6 luni numai cu ajustările de preţuri. Măcar Guvernul a dat o Ordonanţă, prin care se pot ajusta preţurile la adevărata valoare a pieţii, tot cu fonduri europene. Primarii folosesc şi fonduri locale pentru a mişca lucrurile, iar apoi fac cerere de decontare. Un sprijin deosebit de important a fost şi faptul că primarul a putut să obţină prin Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia – şi nu numai – prefinanţări de 15% din valoarea proiectului. Iar atunci când se cheltuiesc banii, contul este realimentat. „Nu mai trebuie să iei de la tine, în momentul când intervin anumite probleme. Avem lucrări complementare, noul sediu al Poliţiei Locale, pe care trebuie să-l facem din banii noştri. Avem lucrări complementare la aceste proiecte europene. Nu poţi face o pistă de biciclete, fără să nu modernizezi şi treptele care trec pe lângă aceasta. Nu poţi să faci un Pietonal dacă nu te gândeşti şi la zonele limitrofe. Trebuie să cheltuieşti dacă vrei să faci ceva frumos”, a subliniat alesul local.
Printre altele, la începutul lunii aprilie, în prezenţa lui Marcel – Alexandru Stoica, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, primarul a semnat şi contractele de finanţare, în cadrul PNI Anghel Saligny, aferente proiectelor: Modernizare străzi Cartier Măgureni şi Reabilitare şi modernizare Strada Independenţei, tronson Strada Dobrogei – Strada Păcii. În cazul proiectului ce vizează Cartierul Măgureni, suma alocată de la bugetul de stat este de 9.434.130,47 lei (TVA inclus). Valoarea totală a obiectivului ajunge la 10.015.754,35 lei (TVA inclus), diferenţa, de 581.623,88 lei (TVA inclus), urmând a fi acoperită de la bugetul local. Străzile care vor fi modernizate sunt: Păcii, Petroşani, Lupeni, Dimitrie Cantemir, Vasile Lupu, Intrare Păcii, Mircea Vodă, Vlad Ţepeş, Vasile Conta, Dimitrie Bolintineanu, Costache Negruzzi, Intrare Petroşani, Agricultori, Viilor, Prelungire Vasile Conta. Lungimea totală a lucrărilor este de 4.435,45 metri.
Valoarea totală a proiectului Reabilitare şi modernizare Strada Independenţei, tronson Strada Dobrogei – Strada Păcii se situează la suma de 7.207.088,80 lei (TVA inclus). Suma alocată este de 6.842.053,45 lei (TVA inclus), iar contribuţia de la bugetul local – 365.035,35 lei (TVA inclus). Lungimea lucrărilor este de 1.601,79 metri. „Pe PNI Anghel Saligny am semnat proiecte în valoare de 43 milioane lei, care vor veni la Călăraşi. De exemplu, la Cartierul Mircea Vodă am început deja lucrările cu Strada Pescăruş. Pentru Cartierul Măgureni avem deja câştigătorul, e pe clauză suspensivă contractul, suntem în grafic şi aşteptăm recepţia la canalizare pentru a da ordinul de începere a lucrărilor. Mai mult de atât, am finalizat licitaţia pe Bulevardul 1 Mai şi Strada Mihail Kogălniceanu, urmând să se termine licitaţia şi pentru Strada Independenţei. Atunci am asigurat aceste două cartiere cu intrările şi sper să le terminăm până la anul”, a mai adăugat primarul municipiului Călăraşi.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )