Activităţi specifice pentru soluţionarea alertelor alimentare din judeţul Ialomiţa

Pe parcursul lunii noiembrie, Direcţia Sanitară Veterinară  şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a desfăşurat o serie de activităţi pentru soluţionarea a nouă alerte alimentare ce au fost transmise  prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

Acestea impuneau retragerea de pe piaţă a următoarelor produse: carne de pasăre din Polonia pentru care analizele de laborator au indicat o contaminare cu Salmonella enteritidis, această bacterie făcând parte din grupul agenţilor zoonotici; pere şi grapefruit din Turcia la care s-au identificat reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă; cremă de păstrăv ce nu respecta criteriile de siguranţă alimentară datorită încărcăturii cu Listeria monocytogenes; îngheţată la fabricarea căreia a fost utilizat un ingredient ce conţinea oxid de etilenă.

Toate aceste produse au fost comercializate în judeţul Ialomiţa prin intermediul unor depozite, unităţile lanţurilor de supermarketuri dar şi magazine alimentare.

În cadrul acţiunilor, au fost efectuate 45 de verificări, acoperidu-se întreaga arie de distribuţie a produselor. Cu această ocazie, s-au constatat încălcări ale obligaţiilor legale privind retragerea şi rechemarea produselor neconforme dar şi cele ce impun notificarea autorităţii competente. Prin urmare, s-au aplicat trei sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 30.000 lei.

Petruţa RIDICHE

 

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )