Activitatea intensă a Serviciului Public Comunitar Pașapoarte Călărași în anul 2023

În cursul anului 2023, Serviciul Public Comunitar Pașapoarte din cadrul Instituției Prefectului Județul Călărași a gestionat un număr considerabil de solicitări și a emis documente esențiale pentru cetățenii români. Cu o activitate diversificată, instituția a avut ca priorități eliberarea de pașapoarte simple electronice, temporare și rezolvarea unor situații complexe legate de cetățenii români aflați în străinătate.
Comparativ cu anul precedent, 2023 a adus o scădere semnificativă în numărul de pașapoarte simple eliberate. Dacă în 2022 au fost soluționate 31,124 cereri, în 2023 acest număr a înregistrat o diminuare semnificativă, ajungând la 17,896 cereri soluționate. Un declin notabil în activitatea instituției, care poate fi atribuit unor factori variabili, inclusiv contextului pandemiei sau modificărilor legislației. Dintre cererile procesate în 2023, 9,388 au fost pentru pașapoarte simple electronice la ghișeu, 3,513 pentru astfel de documente prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate, și 950 pentru pașapoarte simple temporare. Un aspect interesant este reprezentat de cele 790 de cereri pentru pașapoarte simple electronice – C.R.D.S., destinate cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.
Din păcate, au existat și situații neconforme cu legea, cu un total de 16 cereri respinse din diverse motive. De asemenea, 138 cereri au fost reînregistrate din cauza documentației incomplete sau a datelor eronate, subliniind importanța furnizării de informații corecte de către solicitanti. Serviciul Public Comunitar Pașapoarte Călărași a gestionat, de asemenea, situații speciale și delicate, precum restabilirea domiciliului pentru cetățenii români din străinătate în România și monitorizarea persoanelor aflate sub restricții. De la autoritățile competente, au fost primite 771 de comunicări privind 873 de persoane, iar dispozițiile de urmărire generală pentru 62 de persoane au fost revocate conform Codului de Procedură Penală. Colaborarea strânsă cu misiunile diplomatice ale României în străinătate a adus instituției 121 de informări privind cetățenii români arestați, 7 minori neînsoțiți, 1 expulzat, 3 accidentați și 12 decedați în alte state. De asemenea, 63 de solicitări pentru eliberarea de adeverințe referitoare la limitarea exercitării dreptului la libera circulație a cetățenilor români în străinătate au fost primite și procesate la ghișeele de lucru cu publicul.
Cu privire la aspectele logistice, Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Călărași și-a mutat sediul într-un spațiu nou, de 310 metri pătrați, începând din noiembrie 2023. Această schimbare a avut ca scop eficientizarea proceselor și asigurarea unei experiențe mai bune pentru cetățeni. Cu un personal dedicat și profesionist, instituția procesează zilnic în jur de 40 de cereri, menținându-se la înălțimea standardelor de calitate.
În concluzie, Serviciul Public Comunitar Pașapoarte Călărași a avut un an marcat de schimbări semnificative în activitatea sa, adaptându-se la cerințele și provocările dinamicului context social și legal. Eforturile depuse în gestionarea solicitărilor, colaborarea cu autoritățile și modernizarea infrastructurii demonstrează angajamentul instituției pentru asigurarea unor servicii de calitate pentru cetățenii români.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )