Acţiuni de control pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare

Inspectorii sanitar veterinari au efectuat, în perioada 03.12.2020 – 07.01.2021, activităţi specifice pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare. Prin personalul de specialitate a asigurat  expertizarea unei cantităţi de 1.312,22 tone de carne rezultată din sacrificarea a 13.605 capete porcine în cadrul unităţilor de abatorizare  autorizate sanitar veterinar. De asemenea, în cadrul Circumscripţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Slobozia, Ţăndărei, Feteşti şi Urziceni au fost efectuate, la solicitarea consumatorilor, un număr de 633 examene trichineloscopice, neidentificându-se prezenţa parazitului Trichinella spiralis în niciuna din probele examinate. În aceeaşi perioadă, au fost efectuate 168 acţiuni de control ce au vizat unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare (măcelării, carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri, depozite alimentare, unităţi de alimentaţie publică, magazine desfacere peşte, laboratoare cofetărie-patiserie, supermarketuri) şi unităţi autorizate sanitar veterinar (abatoare, unităţi de tranşare carne, unităţi de producţie carne preparată). Au fost realizate şi 13 acţiuni de control în trafic împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean Poliţie, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi respectarea restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de pestă porcină africană.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea a 23 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 113.940 lei şi a fost reţinută oficial o cantitate de 238,8 kg de produse alimentare neconforme (carne şi produse din carne, peşte şi produse din pescuit, brânză şi produse lactate, produse de patiserie şi panificaţie).

Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse.

Principalele neconformităţi identificate au fost: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea legislaţiei în vigoare privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor alimentare; întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de prelucrare şi depozitare; vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare; desfăşurarea de activităţi sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în locuri neînregistrate sau neautorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )