„A trebuit să refacem multe lucruri și asta a însemnat timp”
Primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, a susținut, recent, o conferință de presă referitoare la primul său an de mandat, eveniment care a avut loc la sediul Primăriei. Acesta a prezentat, în linii mari, atât activitatea sa începând cu septembrie 2020, cât și problemele existente la nivelul orașului. Din ziua preluării mandatului, a întâmpinat numai neajunsuri. Deși de afară se vedea că sunt probleme, când a început activitatea, a descoperit că situația, în interior, este mult mai gravă.
„De când am preluat mandatul de primar, am avut parte de cea mai puternică aventură prin care am trecut în toată viața mea. Nu m-am gândit niciodată că tot ceea ce voi găsi aici va fi atât de traumatizant pentru mine și că o să am o așa povară de dus într-o perioadă scurtă de timp. De afară se vede o imagine mai bună a activității primăriei, așa vedeam toți. Însă, nu s-au realizat multe proiecte de dezvoltare a orașului – apa, groapa, lipsa infrastructurii rutiere în cartierele Slobozia Nouă, Bora, în oraș, canalizări înfundate și așa mai departe. Nu mă gândeam că, venind în această instituție, voi găsi lucruri mai grave decât ceea ce se vede”, a declarat primarul municipiului Slobozia.
Inițial, acesta s-a ocupat de angajații Primăriei, selectând, în organigrama instituției, doar persoane care muncesc pentru interesul cetățenilor, ci nu al lor înșiși. Este esențial ca oamenii să aibă încredere în instituții. În această perioadă, edilul a reușit să dea drumul unor proiecte care se aflau în blocaj, precum cel privind zona Pepinierei.
Legat de cele 11 proiecte finanțate din fonduri europene, dintre care opt interconectate, începute în timpul fostei administrații, primarul a încercat să corecteze erorile. De exemplu, privind achiziția de autobuze electrice, în Studiul de Fezabilitate au fost trecuți 11.000 de călători pe zi, când în realitate ar putea fi aproximativ 1.100. Iar obiectivul era obținerea de peste 17.000 de călători pe zi. Aceste proiecte au fost sabotate de unii angajați ai Primăriei. „A trebuit să refacem multe lucruri și asta a însemnat timp. Oricum suntem în urmă cu implementarea acestor proiecte, pentru că un an de zile s-a dormit. Anul trecut, nu s-a întâmplat absolut nimic. Plus că au fost și campanii electorale, iar atenția s-a îndreptat în altă direcție. Acum suntem în stadiul de implementare a proiectelor. Am reușit să facem licitațiile și să semnăm contractele.
În cazul proiectului căii de rulare Matei Basarab – bulevardul Chimiei, ne aflăm aproape de emiterea ordinului de începere a lucrărilor și cred că acum urmează să se intervină. Au existat multe presiuni și obstacole. Marea problemă în aceste proiecte este faptul că tot ce înseamnă parcare de pe bulevardele Matei Basarab și Chimiei vor trebui desființate. Așa și-a asumat administrația în proiect. Dacă nu ar fi existat acele opt proiecte complementare, puteam să renunțăm la reabilitarea căii de rulare pe Matei Basarab. Am fi făcut-o noi pe banii noștri și nici nu desființam parcarea.
În 2019, fosta administrație a promis că va rezolva problema parcărilor, dar nu s-a făcut nimic. Iar noi am întârziat și din cauza faptului că nu aveam avizul poliției rutiere, care ne-a impus să găsim locuri de parcare. Am inițiat proiecte pentru PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale) pe repede înainte. A trebuit, pentru că avem două zone de parcări la Răzoare și în fața ANL-urilor, care vor putea prelua din mașinile ce nu vor avea permisiunea să fie parcate pe Matei Basarab și Chimiei. La ora actuală, avem aproximativ 150 – 180 de locuri noi de parcare”, a adăugat alesul local al municipiului Slobozia, Dragoș Soare, specificând că trebuie ridicate garajele de tip Călărași, amplasate printre blocuri, care au un total de peste 650.
Proiectul canalizării se va concretiza la anul
În prezent, există soluții și pentru subiectul canalizării, care este subdimensionată și apa pluvială refulează din gurile de canal şi provoacă inundaţii. Lucrările în acest sens însă, vor începe de anul viitor. La momentul actual, trebuie curățate toate conductele, cu echipamente speciale achiziționate de operatorul SC Urban SRL.
„Proiectul legat de Varianta de Nord a orașului va lega Slobozia Nouă de municipiul Slobozia. Este depus pe programul «Anghel Saligny» și are o valoare de peste de 26 milioane de euro. Vom înființa și un târg agricol și vom investi mult în infrastructură, în special în cartierele Slobozia Nouă și Bora. Am reușit să obținem o finanțare de încă 4 milioane de lei, pentru a finaliza canalizarea în Slobozia Nouă, iar lucrările vor începe în curând. Totodată, toate străzile din Slobozia Nouă vor fi asfaltate. Lucrăm și la un studiu de fezabilitate pentru un proiect ce va fi depus pe Fondul de Mediu, care privește reabilitarea sistemului de iluminat public. Proiectul gropii din fața Prefecturii nu este finalizat încă, dar urmează să fie reabilitat curând. Avem la dispoziție 6 milioane și jumătate de lei, dintr-un credit în Trezorerie. Această parcare subterană nu poate fi dată în utilizare decât după reabilitare, deci ea e nou-nouță. Lucrările au fost făcute sub standarde, iar când am pus întrebări, n-a mai putut nimeni să-mi răspundă și cei responsabili au și plecat din primărie. Asta, ca să nu mai fie nevoie să răspundă. Aceste lucruri vor fi finalizate cu mari eforturi. Să păstrăm oamenii de bună calitate aici și să-i coagulăm, ca pe elevi, într-o direcție bună! Și niciun proiect nu poate fi făcut fără carte funciară”, a mai explicat Dragoș Soare.
Subiectul poluării se poate rezolva doar prin colaborare
Nu este ceva nou nici problema poluării din oraș. De la combinatul chimic, stația de epurare și până la fabrica de la Ciulnița, cea de ulei, Avicola, depozitul de deșeuri, toate creează un mediu înconjurător ostil cetățenilor. Iar apele reziduale și cadavrele de animale din diferite zone constituie principalele probleme. „Există câteva zone pe care noi le-am identificat. Am avut diferite întâlniri pe acest subiect, iar toată presiunea pe care o punem cade pe Garda de Mediu, Apele Române, Agenția de Mediu, DSV, DSP. Aceste instituții au ca atribuție să corecteze toate neajunsurile. Am avut întâlniri, am bătut cu pumnul în masă și le-am spus că trebuie rezolvată problema.
Am descoperit nereguli la CleanTech, unde nu se respecta procedura – de transport, descărcare și așa mai departe – și în cazul cărora s-au aplicat amenzi de cel puțin un miliard, urmate de monitorizări atente. Zero toleranță pentru cei care nu respectă procedura, pe timpul mandatului meu!
Cei de la CleanTech au în curs o investiție de modernizare, o stație nouă care va rezolva situația. O altă problemă – și nu trebuie să ne ascundem după deget – o avem la stația de epurare, unde miroase de nu poți să stai. Aici trebuie schimbat sistemul. Mai este în zonă un alt poluator, care deversează. În loc să folosească stația de pre – epurare pe care o are și să dea reziduurile pre – epurate la stația noastră, le dau neepurate, pentru reducerea costurilor.
Un alt poluator este Expur. Având o presiune foarte mare, ca urmare a nevoii de producție, dar și din cauza conductelor vechi de refulare care vărsau apele epurate în râul Ialomița, pe conductele respective se formează colmatări. Iarăși, alt poluator este Combinatul. A avut loc un incident, recent, când au intrat în probe. Urmează să am o discuție cu administratorul noului proprietar și va trebui să ne spunem părerea, foarte clar, cu toții. Avem nevoie să găsim o formă de colaborare corectă pentru ambele părți. Ne interesează foarte tare să se retehnologizeze, să atragă forță de muncă și să facem producție pentru a vinde. Combinatul este un agent economic strategic. Dacă îl omorâm acum, eliminăm o șansă uriașă de a ne crește bugetul. Toate instituțiile menționate ar trebui să facă mai multe controale. Chiar nu de mult au fost inițiate controale să se vadă ce s-a întâmplat și ce se poate face. Atunci când se realizează probe tehnologice, toată instalația aia care nu a fost funcțională o perioadă se decolmatează și degajă în atmosferă. Avem multe probleme peste care va trebui să trecem dacă vrem să obținem un agent economic puternic”, a încheiat Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia.
Petruța RIDICHE