„A dat Dumnezeu ca romii să fie şi ei într-o poziţie bună în ţara noastră”

Dacă în anii trecuţi, etnia romă nu avea parte de facilităţi menite să reducă discrepanţele, în ceea ce priveşte condiţiile de viaţă şi educaţie, pe zi ce trece acestea intră într-un con de uitare. Asta, graţie unor lideri care nu precupeţesc nici un efort pentru ca romii să ajungă să aibă parte de aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni ai României.
În Ialomiţa, Leonida Mandache militează de ani buni, în cadrul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa, pe care, cu multă dăruire, o coordonează. „A dat Dumnezeu ca romii să fie şi ei într-o poziţie bună în ţara noastră, în România. Trebuie să mulţumim şi autorităţilor pentru eforturile care s-au depus, mai mari sau mai mici. Suntem într-o fază favorabilă, trăim într-un moment bun. Nu avem piedici să nu trimitem copiii la şcoală. Nu avem piedici ca şi copiii noştri să urmeze cursuri, un liceu, o facultate sau alte meserii. Totodată, ne gândim şi la cei mai în vârstă care nu au avut posibilitatea să se califice într-o meserie. Sau au o meserie care nu se mai pretează aşa de bine pe piaţa muncii şi este nevoie să se recalifice… În prezent suntem într-o fază incipientă de identificare a persoanelor care vor urma cursuri de calificare sau recalificare. În acest sens, ne-am întrunit toţi reprezentanţii Organizaţiei la nivel de judeţ – domnul preot Gangă, domnul profesor Ion Sandu şi alţii. Am ajuns la concluzia că este foarte important ca cetăţenii noştri să aibă şi o calificare. Ori, când se ivesc astfel de ocazii este păcate să treacă pe lângă noi. Am discutat cu fiecare lider să formeze grupe de cel puţin 14 persoane, care vor urma aceste cursuri, pe o durată de undeva la 700 şi ceva de ore, pe parcursul a trei luni”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Leonida Mandache, specificând că în urma acestor cursuri, participanţii vor primi diplome de calificare în diverse meserii, respectiv bucătari, ospătari, ipsosar, construcţii, manichiură, pedichiură, servant pompieri, îngrijire bătrâni la domiciliu, lucrător comercial, etc. Fireşte că pentru a putea urma aceste cursuri, participanţii trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Unul dintre acestea este că, tinerii beneficiari ai programului de formare trebuie să se încadreze în grupa de vârstă 16-29 ani. Restul criteriilor, doritorii le pot afla de la liderii Organizaţiei Partida Romilor.
„Pe vremea mea, ca eu să obţin o astfel de meserie trebuia să fac o şcoală profesională. Iar pentru asta trebuia să absolvi zece clase obligatoriu şi abia apoi puteai să urmezi o şcoală profesională de meserii. Abia după un an şi jumătate de şcoală profesională intrai în posesia unei diplome, pe care acum poţi s-o obţii în trei luni şi-ţi vine la tine acasă. Aceşti cursanţi, după ce îşi vor termina cursurile, vor primi şi o indemnizaţie de circa 2.000 de lei. Şi, pe tot timpul cursurilor, vor primi o masă caldă. Consider că acţiunea aceasta este de o importanţă majoră şi implică activitatea noastră, a celor care reprezentăm organizaţia. Noi am pus la dispoziţie sediul organizaţiei şi se pot face cursurile la Slobozia şi Urziceni. Dar, cu siguranţă, acolo unde este nevoie, putem să punem la dispoziţie o altă locaţie, de exemplu, în comuna Bărcăneşti, Borăneşti, Bărbuleşti sau Feteşti. Trebuie să facem tot ce este posibil ca beneficiari la acest proiect să fie toţi cetăţenii din comunităţile judeţului Ialomiţa. Membrii comunităţilor vulnerabile din judeţ, nu doar de romi, pot beneficia de această oportunitate”, a mai adăugat preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )