95,2% dintre adolescenți consideră că România se confruntă cu probleme majore de mediu

Proiectul de educație de mediu „Verde-n față”, organizat de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu Asociația Bloc Zero se încheie cu lansarea raportului de cercetare „Atitudinea adolescenților față de problemele mediului înconjurător”.
Prin studiu, organizatorii și-au propus să afle care este percepția tinerilor asupra celor mai mari probleme de mediu la nivel global, național și local și asupra cauzelor acestor probleme. Au urmărit, de asemenea, și modul în care aceștia se poziționează față de măsurile de protecție a mediului. Studiul a fost realizat în perioada februarie-martie 2022, pe un eșantion de 614 adolescenți din România, cu vârste cuprinse între 15 și 18 de ani, atât din mediul urban, cât și de la sate. Designul și analiza cercetării au fost realizate de sociologul Ștefan Voicu.
Răspunsurile dobândite prin chestionar relevă faptul că adolescenții cunosc destul de bine problemele de mediu actuale. Cu toate acestea, însă, există tendința ca tinerii să identifice în primul rând problemele departe „de casă”, nefiind conștienți de ce se întâmplă în localitatea lor. Această situație poate fi rezultatul unei lipse de informații cauzată de sursele de informare principale folosite de adolescenți. Este vorba de rețelele de socializare, care prezintă, în primul rând, situațiile globale, la nivel general.
În plus, adolescenții consideră că schimbările climatice și poluarea aerului la nivel global, precum și despăduririle și poluarea aerului în România sunt principalele probleme de mediu. Cauzele identificate de aceștia sunt indiferența cetățenilor și a autorităților, precum și absența educației de mediu. Iar responsabilitatea pentru soluționarea problemelor ar reveni instituțiilor statului, instituțiilor internaționale, precum și fiecărui individ în parte. În contextul în care cele mai multe probleme de mediu sunt cauzate de interese economice, este îngrijorător faptul că foarte puțini adolescenți cred că sistemul economic reprezintă o cauză a problemelor de mediu. De asemenea, adolescenții atribuie agenților economici o responsabilitate mai mică.
Din păcate, cei mai mulți adolescenți sunt pesimiști cu privire la viitorul mediului. Întrebat cum va evolua mediul în următorii 50 de ani, unul dintre respondenți susține că se vor produce multe declinuri economice. „Vor urma extincții în masă, alături de fenomene naturale extreme care vor forța populația să migreze în masă din zonele afectate. Vor urma evident declinuri economice de unde doar clasa de vârf a sistemului capitalist va rămâne în siguranță”, spune acesta.
Deși această perspectivă e împărtășită de majoritatea respondenților, sunt și adolescenți care speră că lucrurile se vor schimba în bine. „Aș vrea să sper că va fi mai bine. Aș vrea să sper că vom stopa sau încetini procesul de încălzire globală. Vreau să cred că, prin educarea noilor generații cu privire la importanța mediului înconjurător, ceva se va schimba în bine. Sper ca următorilor conducători să le pese de acest aspect”, transmite alt respondent.
Raportul complet de cercetare poate fi accesat la link-ul https://bloczero.ro/raport/atitudinea-adolescentilor-fata-de-problemele-mediului-inconjurator/.
Proiectul de educație de mediu „Verde-n față” s-a desfășurat în perioada aprilie 2021 – mai 2022 în șapte școli și licee din județele Dâmbovița, Hunedoara și Neamț. Este vorba despre Școala Gimnazială „Diaconu Coresi” Fieni, Liceul Tehnologic „Aurel Rainu” Fieni, Școala Gimnazială Băița, Școala Gimnazială Șoimuș, Școala Gimnazială Nr. 1 Bicaz Chei, Școala Gimnazială „Vasile Mitru” Tașca și Liceul „Carol I” Bicaz.
Cei 26 de profesori înscriși în proiect au organizat un număr de 63 de proiecții la clasă cu documentarele de mediu de pe platforma Kinoteca Bloc Zero, la care au participat 1598 de elevi. Activitățile proiectului au inclus și Caravana Verde-n față, cu 170 de participanți la 6 proiecții desfășurate în localitățile Băița, Fieni și Bicaz. În cadrul proiectului, au avut loc și Tabăra Verde-n față, la care au participat 25 de adolescenți, din 7 localități diferite, și evenimentul de lansare a zilei Verde-n față (25-26 septembrie 2021), cu 400 de participanți și 6 filme proiectate. Totodată, cu prilejul proiectului, în data de 12 mai, s-a susținut și evenimentul de lansare a revistei de bandă desenată POC!. Evenimentul a avut 100 de participanți. De asemenea, lansarea raportului de cercetare „Atitudinea adolescenților față de problemele mediului înconjurător” s-a desfășurat în cadrul conferinței O pastilă pentru anxietate climatică, ediția 2022 a Festivalului One World Romania, pe data de 15 mai. De această dată, au participat 25 de persoane.
„Verde-n față” este organizat de Asociația MaiMultVerde în parteneriat cu Asociația Bloc Zero. Proiectul este susținut de HeidelbergCement România.
Nu în ultimul rând, partenerii media sunt Kiss FM Deva, Cinefilia.ro, StiriONG, filme-carti.ro, Ziarul Metropolis.
Pentru informații proaspete, sunt disponibile site-ul și platformele de social media: site – www.maimultverde.ro; Facebook – https://www.facebook.com/asociatiamaimultverde; Instagram – https://www.instagram.com/maimultverde/; site – www.bloczero.ro; Facebook – https://www.facebook.com/bloczero; Instagram – https://www.instagram.com/bloc.zero/.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )