9 din 10 părinți din mediul rural spun că vederea copiilor a fost afectată în pandemie

Mai mult de 90% dintre părinții din mediul rural susțin că vederea copiilor a fost afectată în ultimii doi ani de pandemie, dintre care 42% sunt îngrijorați că problemele de vedere s-au agravat mult sau foarte mult. Astfel arată un studiu realizat de World Vision România. Fundația organizează sesiuni de inforrmare și testare a acuității vizuale pentru 6000 de copii și adulți din comunitățile din mediul rural. Aproape jumătate dintre părinții de la sate afirmă despre copiii lor că s-au plâns des sau foarte des în timpul școlii online că îi dor ochii, arată sondajul realizat de World Vision Romania.
Părinții chestionați au mai transmis că ai lor copii le-au spus des sau foarte des că nu mai văd bine (38.5%). De asemenea, le-au spus des sau foarte des că au ochii obosiți (55%). Peste 61% dintre părinții din comunitățile vulnerabile nu și-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic, deși medicii recomandă un control pe an. Printre cauzele enumerate de părinți se află: lipsa banilor (22,5%); distanța prea mare până la medicul oftalmolog (22,5%); lipsa de timp (5,6%); percepția că „dacă copiii nu se plâng, înseamnă că nu au probleme“ (peste 30%). Așadar, procentul copiilor cu probleme de vedere este mult mai mare în realitate. Acest lucru se întâmplă din cauză că mulți părinți nu identifică la timp problemele de vedere ale copiilor. La chestionarul pentru acest studiu au răspuns aproape 500 de părinți din nouă județe, cu vârste și niveluri diferite de studii.
World Vision România, cu sprijinul financiar al partenerilor Pfizer şi expertiza Societăţii Române de Strabologie și Oftalmopediatrie şi Agenţiei Internaţionale a Prevenirii Orbirii, desfăşoară, în școlile din mediul rural, o campanie de conştientizare cu privire la sănătatea ochilor. Scopul campaniei este de a informa copiii, părinții și profesorii cu privire la importanța depistării timpurii a problemelor de vedere şi impactul acestora asupra procesului de învăţare şi rezultatelor şcolare. În plus, în cadrul proiectului, aparate de screening oftalmologic (unice în România, autorefractoare portabile de front de undă) vor ajunge în 37 de școli din comunitățile cele mai vulnerabile de la sate. Acestea vor fi utilizate pentru testarea copiilor şi părinţilor.
Tot prin intermediul proiectului, sunt organizate sesiuni de educație sanitară pentru copii despre importanța sănătății ochilor. Acestea sunt realizate de către profesori, personal medical școlar sau voluntari. „Pandemia a însemnat, zilnic, câteva ore în plus în fața ecranelor pentru fiecare copil în contextul școlii online sau hibrid. Iar acest lucru, automat, a avut un impact semnificativ asupra vederii copiilor, după cum ne-au semnalat medicii oftalmologi de la noi și din afară. Este clar că mulți părinți de la sate n-au cunoștințele sau banii necesarii pentru a-și duce copiii la un control oftalmologic. Din acest motiv, ne vom duce în comunitățile rurale alături de personal medical specializat pentru a vedea cât de răspândite sunt problemele de vedere în rândul copiilor“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
„Calitatea vederii este strâns legată de situația școlară. Un copil care este lăsat în ultima bancă, deși nu vede, nu are cum să țină pasul cu colegii săi. O mamă care vede literele în ceață, nu poate să-și ajute copilul la teme, nici dacă ar vrea. Prin acest proiect ne dorim să creștem nivelul de conștientizare asupra depistării și tratării afecțiunilor oftalmologice în rândul familiilor cele mai vulnerabile“, a mai afirmat Mihaela Nabăr.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )