85.000 de persoane au beneficiat de sprijin prin programul Start ONG în 2020

Anul 2020 a fost extrem de dificil şi a pus întreaga societate la încercare. Însă, ONG-urile s-au mobilizat exemplar pentru a oferi sprijin comunităţilor din care fac parte. Astfel, peste 85.000 de persoane au beneficiat de sprijin, prin ediţia 2020 a programului Start ONG, lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow, prin intermediul a 167 de proiecte finanţate.

Pentru al doilea an la rând, prin programul Start ONG au fost investiţi jumătate de milion de euro pentru susţinerea proiectelor comunitare dezvoltate de ONG-urile mici, precum şi a unităţilor de învăţământ preuniversitar. Programul Start ONG este cel mai simplificat mecanism de finanţare, dezvoltat de Kaufland România şi Asociaţia Act for Tomorrow, pentru a oferi sprijin financiar ONG-urilor mici sau recent înfiinţate, din întreaga ţară, dar şi instituţiilor publice din sfere precum educaţia (grădiniţe, şcoli) şi cu rol social (cantine publice, centrele pentru persoane vârstnice şi copii), pentru a derula proiecte cu impact pozitiv în domeniile educaţie, sănătate, social, mediu şi cultură. A fost oferit, astfel, un program de finanţare, croit special pentru comunităţile vulnerabile, cu rolul de a ajuta la acoperirea nevoilor apărute sau adâncite de contextul pandemic. Un mecanism de finanţare simplificat, pentru ca resursele financiare să ajungă în timp util la beneficiarii Start ONG. În total 500.000 de euro au fost acordaţi către 167 de ONG-uri mici, unităţi de învăţământ, centre de copii sau bătrâni şi grupuri informale, din 38 de judeţe ale ţării, pentru dezvoltarea şi implementarea proiectelor de responsabilitate socială.

Prin proiectele câştigătoare, 85.647 de persoane au beneficiat de sprijin în mod direct, astfel: 35.132 copii, elevi şi studenţi;14.002 copii aparţinând grupurilor vulnerabile; 9.981 de adulţi sau seniori aparţinând grupurilor vulnerabile; 4.613 seniori, 65+; 2.092 cadre didactice;1.477 cadre medicale;18.350 adulţi. De asemenea, 136.351 de persoane au fost beneficiari indirecţi ai proiectelor derulate în cadrul programului.

Pentru a ajuta comunităţile să treacă mai uşor peste efectele negative generate de pandemie, echipa Start ONG a decis adaptarea a trei dintre apelurile programului, astfel încât societatea civilă să poată beneficia de finanţare pentru proiecte care răspund nevoilor comunităţilor în contextul actual. În total 40.119 persoane vulnerabile au beneficiat de sprijinul proiectelor finanţate în cadrul acestor apeluri. Proiectele din această ediţie au intervenit în unele dintre cele mai afectate zone de pandemie, asigurând servicii şi bunuri de bază pentru persoane vulnerabile: 33 de unităţi de învăţământ finanţate care au oferit 374 tablete copiilor din medii defavorizate, 52 de tablete şi laptopuri pentru profesori, 113 echipamente de dotare a şcolilor (table interactive, videoproiectoare etc.), 2.915 pachete materiale igienico-sanitare. Prin 31 de proiecte au fost oferite alimente şi produse igienico-sanitare persoanelor vârstnice şi familiilor vulnerabile;  prin 11 proiecte a fost oferită consiliere psihologică telefonică sau prin videoconferinţe pentru diferite categorii de grupuri vulnerabile; prin 26 de proiecte au fost realizate activităţi educaţionale online care au sprijinit elevii să continue activităţile educaţionale, în ciuda faptului că şcolile au fost închise în această perioadă. Pentru a susţine sistemul medical au fost donate 6 staţii de oxigenoterapie, 2 instituţii medicale au fost ajutate în mod direct; 150 de viziere realizate de elevi pentru medici. „Împreună cu Act for Tomorrow, am creat programul Start ONG cu misiunea de a susţine ONG-urile mici şi la început de drum să dezvolte proiecte în comunităţile lor. Datorită mecanismului simplificat de finanţare, am reuşit să adaptăm programul şi să oferim un sprijin rapid comunităţilor vulnerabile, chiar şi în contextul pandemic. Ne bucură rezultatele celei de-a doua ediţii Start ONG, iar noi, la Kaufland România, vom continua să susţinem comunităţile în care activăm şi să le oferim sprijin în dezvoltare prin programe comunitare, aşa cum este Start ONG”,  a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România. „2020 a fost anul în care am început să ne confruntăm cu cea mai mare criză din ultimii zeci de ani – pandemia COVID-19. Uitându-ne la imaginea de ansamblu, deciziile, politicile, schimbările care s-au întâmplat au potenţialul de a reconfigura lumea mulţi ani de acum înainte. La firul ierbii, însă, există poveşti şi vieţi luate prin surprindere. Aici societatea civilă a reuşit să ocupe un rol exemplar, acoperirea nevoilor acolo unde soluţiile macro nu erau suficiente. Am oferit, astfel, un instrument financiar croit special pentru comunităţi vulnerabile, cu rolul de a ajuta la acoperirea nevoilor apărute sau adâncite odată cu contextul pandemic”, a subliniat Andrei Co?uleanu, pre?edintele Act for Tomorrow.

Şi în acest an nevoia de finanţare a sectorului nonprofit s-a evidenţiat prin numărul mare de aplicanţi şi bugetul solicitat. În total, au fost înscrise 513 proiecte, bugetul total solicitat fiind de 2 milioane de euro, de 4 ori mai mult decât bugetul alocat. Acest fapt ilustrează încă o dată necesitatea unor programe de finanţare consolidate pentru ca societatea civilă să poată interveni la firul ierbii, în ajutorul comunităţilor locale.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )