76 de misiuni ISU în acest weekend, la Ialomița
Weekend-ul care a trecut a fost unul plin pentru echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” al județului Ialomița. Acestea au acționat, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, la un număr de 76 de evenimente, după cum urmează: 40 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave; 14 misiuni de transport persoane confirmate cu COVID-19; 3 intervenții în sprijinul echipajelor SAJ Ialomița, pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate; o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în comuna Gheorghe Doja la eveniment sportiv; 4 accidente rutiere.
În data de 1 octombrie, au avut loc două accidente rutiere, în ambele fiind implicat un singur autoturism și rezultând câte o victimă, conștientă și neîncarcerată. Unul dintre evenimentele rutiere s-a petrecut în comuna Gârbovi, iar celălalt în comuna Perieți. După acordarea primului ajutor, victima în cauză a accidentului de la Gârbovi a refuzat transportul la spital. Cealaltă, însă, a fost preluată și transportată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia pentru investigații medicale suplimentare. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locurile celor două accidente.
Pe 2 octombrie, un echipaj de salvatori din cadrul Gărzii de intervenție Slobozia a intervenit cu o ambulanță SMURD la un accident rutier produs în orașul Căzănești, în care un autoturism a acroșat un pieton. După acordarea primului ajutor, victima a fost preluată și transportată de echipaj la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, pentru investigații medicale suplimentare.
În aceeași zi, trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o descarcerare și o ambulanță SMURD la un accident rutier produs în satul Sintești, comuna Borănești, în care a fost implicat un autoturism. La evenimentul rutier a venit în sprijin și o ambulanță a SAJ Ialomița – substația Urziceni. Au rezultat două victime: una inconștientă care a fost preluată de echipajul SAJ și transportată la Spitalul Municipal Urziceni, iar cealaltă conștientă, monitorizată la locul intervenției de echipajul SMURD, ulterior fiind transportată la Spitalul Municipal Urziceni. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.
De asemenea, tot pe parcursul weekend-ului, au avut loc 14 incendii de mai multe tipuri: de vegetație uscată – la Fetești, Țăndărei, Slobozia, în cartierul Bora, în comuna Alexeni, în comuna Bărcănești, sat Condeești și la Urziceni; de gunoi menajer – la Slobozia;
un incendiu produs la un autoturism – la Slobozia, în care acesta a ars în proporție de 80%, împreună cu actele mașinii, dar, din fericire, nu au existat victime; un incendiu produs la o combină agricolă, în comuna Jilavele. Combina a ars în proporție de 95%; incendiu de miriște de porumb – în comuna Jilavele; incendiu de locuință – în comuna Albești, sat Marsilieni. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta atât în interior, cât și la nivelul acoperișului casei. Au ars: acoperișul casei învelit cu țiglă pe o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați și mobilierul din interior.
ISU Ialomița reamintește cetățenilor că arderea vegetației uscate de pe terenurile agricole și pajiștile permanente este interzisă. Efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții. De altfel, se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Fermierii și proprietarii de terenuri agricole, aflate în apropierea căilor de acces, păduri sau cale ferată, sunt obligați să realizeze fâșii arate de aproximativ 20 – 50 de metri.
Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă. Se interzice și utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile.
Potrivit legislației în vigoare, se sancţionează cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”. De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.001 la 2.500 de lei „neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”.
Petruța RIDICHE