6,8 milioane de lei în plus pentru tinerii din România

Consiliul Tineretului din România (CTR) militează de câţiva ani pentru constituirea Fondului destinat activităţilor de tineret de către consiliile judeţene şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ. Astfel, atât în acest an, cât şi în 2022, CTR s-a adresat acestora cu solicitarea de a constitui, în cadrul bugetului propriu, Fondul destinat activităţilor de tineret. Aşadar, ca urmare a demersurilor întreprinse de CTR, în acest an, 20 din 41 de consilii judeţene au constituit Fondul destinat activităţilor de tineret, în conformitate cu art. 28 din L350/2006, comparativ cu doar 12 din 41 în anul 2021; 31 din 41 de consilii locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ, inclusiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au constituit Fondul destinat activităţilor de tineret în conformitate cu art. 28 din L350/2006, comparativ cu doar 19 din 41 în anul 2021. În plus, demersurile CTR au generat o creştere totală a finanţării sectorului de tineret din România de aproximativ 6,8 milioane de lei, prin constituirea sau majorarea Fondului destinat activităţilor de tineret de către consiliile judeţene şi locale. Mai exact, o creştere de 3,4 milioane de lei, cu aproximativ 25%, în cazul Fondurilor destinate activităţilor de tineret constituite de către consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ; o creştere de 3,4 milioane de lei, cu aproximativ 164%, în cazul Fondurilor destinate activităţilor de tineret constituite de către consiliile judeţene. Cu toate acestea, în continuare există o serie de administraţii publice locale care se încăpăţânează să nu investească în sectorul de tineret de la nivel local şi să nu constituie Fondul destinat activităţilor de tineret.
Potrivit celor declarate de Valentina Ciobanu (vicepreşedintele de Politici Publice al CTR), ca răspuns la aceste (in)acţiuni în detrimentul tinerilor din România, în perioada următoare, CTR va publica o „listă neagră” cu consiliile judeţene şi consiliile locale care încă refuză să constituie Fondul destinat activităţilor de tineret; va insista în continuare ca Fondul destinat activităţilor de tineret să fie inclus în cadrul bugetelor proprii ale autorităţilor administraţiei publice locale menţionate anterior; va lansa o analiză mai detaliată cu privire la finanţarea sectorului de tineret din România, de la nivelul central, până la nivel local, pentru a afla cât investeşte statul român în tinerii săi.
Pentru a afla mai multe detalii despre rezultatele preliminare ale acestui demers CTR, Valentina Ciobanu îi îndeamnă pe cei interesaţi să consulte acest articol publicat de CTR şi să urmărească, totodată, canalele de comunicare CTR (Facebook, Instagram, ctr.ro), pentru a fi la curent cu toate evoluţiile acestuia şi nu numai.
Consiliul Tineretului din România este principalul partener neguvernamental, cu atribuţii privind politicile publice pentru tineret în raport cu autorităţile administraţiei publice centrale abilitate în acest sens, Biroul Permanent fiind structura internă de conducere cu rol decizional. În cei 17 ani de activitate, CTR şi-a asumat misiunea de a asigura prezenţa unei voci puternice a tinerilor în plan instituţional şi public în procesul de dezvoltare a politicilor publice ce vizează tinerii şi care pot avea un impact semnificativ asupra acestora, inclusiv în domenii de ocupare, educaţie, sănătate, participare civică, politică şi voluntariat. CTR reuneşte structuri federative, cu o reţea de peste 400 de organizaţii de şi pentru tineret din ţară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) şi Organizaţia Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth).

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )