500.000 euro pentru sectorul neguvernamental, prin programul Start ONG, în 2023

Cel mai simplificat mecanism de finanţare dedicat ONG-urilor, instituţiilor de învăţământ preuniversitare şi grupurilor informale, Start ONG, ajunge la ediţia cu numărul 5. Programul va susţine şi în acest an sectorul neguvernamental, cu 500.000 de euro, în perioada martie-decembrie 2023.
Pe data de 1 martie 2023 a fost deschis primul apel de proiecte, pe www.startong.ro, urmând ca lunar, pe data de 1, să se deschidă cel aferent lunii respective. Pe site-ul programului sunt disponibile noile informaţii referitoare la regulile de aplicare, evaluare şi finanţare a proiectelor la rubrica „Înscriere”. Categoriile de beneficiari pot aplica la unul dintre cele 3 praguri de finanţare ale programului (pragul I: 1.000 de euro, pragul II: 1.000 – 5.000 de euro, pragul III: 5.000-10.000 de euro), optând pentru un domeniu de proiect dintre: educaţie, social, mediu, sănătate şi cultural. Aceştia trebuie să desfăşoare, pe teritoriul României, activităţi cu comunitatea din care fac parte sau pe care o reprezintă. Regulamentul integral pentru această ediţie poate să fie accesat pe www.startong.ro, secţiunea Înscriere.
În al patrulea an de desfăşurare, programul Start ONG 2022, lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow, a investit 500.114 euro în 148 de proiecte comunitare, organizate local de 120 ONG-uri & fundaţii, 26 de instituţii de învăţământ şi 2 grupuri informale de iniţiativă. Acestea s-au desfăşurat la nivel naţional, în toate judeţele ţării, având activităţi în domeniile menţionate anterior. Activităţile proiectelor finanţate au fost foarte diverse, având loc atât în mediul online, cât şi în cel fizic, implicând un total de 71.493 de beneficiari direcţi şi 445.433 de beneficiari indirecţi. În ceea ce priveşte aspectul aplicanţilor, aceştia au solicitat un buget de 3.483.005 euro pentru 731 de proiecte comunitare.
În urma izbucnirii conflictului din Ucraina, programul s-a adaptat rapid şi a deschis un apel special dedicat comunităţilor ucrainene. 39.634 de euro au fost investiţi în 21 de proiecte prin care au fost achiziţionate pachete alimentare, igienico-sanitare, au organizat cursuri de limba română, terapie sau au organizat transport pentru 8.277 de cetăţeni ucraineni.
Programul Start ONG a fost lansat în 2019 din dorinţa de a echilibra şi a optimiza procesul de micro-finanţare a ONG-urilor tinere, a instituţiilor publice non-administrative şi a grupurilor informale sau de iniţiativă. Pe perioada celor 4 ani, a finanţat cu 1.988.839 de euro, 618 proiecte comunitare, implementate în comunităţi locale pentru 2.895.052 de beneficiari direcţi. „Anul acesta împlinim 5 ani de când finanţăm ONG-uri mici sau la început de drum, instituţii de învăţământ şi grupuri informale prin programul Start ONG. Ne bucurăm că în continuare ajungem să atingem nevoile reale ale comunităţilor locale din România. Totodată, în 2022 am reuşit să ne adaptăm şi să sprijinim, prin intermediul programului, comunităţile din Ucraina care au căutat adăpost în România. Sunt sigură că ne aşteaptă o nouă ediţie cu proiecte inovatoare, centrate pe nevoile oamenilor şi care fac schimbări reale în comunităţile locale”, a precizat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România. „La ediţia cu numărul 5, a programului Start ONG, ne mândrim cu faptul că am ajuns să finanţăm proiecte în absolut toate judeţele României, din toate domeniile programului. De la an la an, aplicanţii devin din ce în ce mai diverşi şi mai curioşi să desfăşoare proiecte cu impact real pentru comunitatea lor. Totodată, de la apel la apel, observăm noi ONG-uri ceea ce denotă că sectorul neguvernamental e în continuă dezvoltare şi are nevoie de finanţare constantă. În 2022 ne-am bucurat de ONG-uri implicate, instituţii de învăţământ deschise să nu rămână într-un ritm clasic şi grupuri informale determinate, aspecte pe care dorim să le vedem şi în noua ediţie!”, a subliniat Andrei Coşuleanu, preşedintele Act for Tomorrow, o asociaţie de mediu, voluntariat şi sustenabilitate, înfiinţată în octombrie 2018. Misiunea asociaţiei este promovarea unei culturi a responsabilităţii civice şi sociale în rândul cetăţenilor, astfel încât aceştia să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii într-un mod sustenabil, fără a periclita resursele generaţiilor viitoare. Act for Tomorrow dezvoltă programe şi proiecte de educaţie ecologică, colectare, reciclare, voluntariat, protejarea apelor, împăduriri, dezvoltare comunitară.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )