45 de tineri din medii defavorizate vor face şcoala de şoferi, prin programul „Permis pentru viitor”
• aceştia vor urma anul acesta cursurile şcolii de şoferi pentru categoriile B, C şi BE • finanţarea oferită de MOL România acoperă costurile şcolii de şoferi şi cheltuielile adiacente • pe parcursul celor şapte ediţii ale Programului, 144 de tineri au obţinut permis de conducere de diferite categorii
MOL România şi Fundaţia Pentru Comunitate anunţă rezultatele concursului de proiecte din cadrul Programului „Permis pentru viitor”, lansat în noiembrie 2022. În cadrul celei de a 8-a ediţii a programului, 45 de tineri din medii defavorizate au devenit beneficiarii programului şi primesc o finanţare totală în valoare de 150.000 lei pentru acoperirea costurilor şcolii de şoferi şi a cheltuielilor adiacente. În decursul celor şapte ani de la lansarea programului, 337 de tineri din medii defavorizate au primit sprijin financiar pentru a urma cursurile şcolii de şoferi. Dintre aceştia, 144 au obţinut permis de conducere de diferite categorii, iar alţi 38 continuă studiile sau sunt programaţi pentru examen.
Proiectele desemnate câştigătoare şi care vor beneficia de finanţare au fost selectate dintre cele 155 de aplicaţii înscrise în concursul de proiecte în perioada 24 noiembrie 2022 – 24 ianuarie 2023, de către tineri din 25 de judeţe şi din Capitală. 136 tineri au solicitat finanţare pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoriile B şi BE, 18 pentru categoriile C şi CE, iar pentru categoria D, un tânăr. Dintre cei 45 de beneficiari, 38 au obţinut finanţare pentru a urma cursurile şcolii de şoferi în vederea obţinerii permisului de conducere la categoriile B şi BE, iar şapte pentru categoria C.
Iniţiat în anul 2015, programul „Permis pentru viitor” se înscrie în strategia de responsabilitate socială a MOL România prin intermediul căreia dezvoltă proiecte pe termen lung, cu scopul de a sprijini comunităţile. Pentru tinerii cu posibilităţi materiale reduse, permisul de conducere reprezintă un ajutor real pentru accesul pe piaţa muncii sau a obţine un loc de muncă mai bun. „Şansele tinerilor din medii defavorizate de a găsi un loc de muncă sunt influenţate de situaţia lor şi în multe cazuri sunt mai reduse din cauza lipsei unor calificări. Prin Programul «Permis pentru viitor» le oferim tinerilor cu posibilităţi materiale reduse un sprijin concret în efortul lor de a obţine un carnet de şofer, adică o calificare care reduce din dezavantajul pe care aceştia îl au în a se poziţiona competitiv pe piaţa muncii. MOL România rămâne un partener al comunităţilor din care face parte şi continuă să fie alături de cei care sunt în nevoie” a declarat Camelia Ene, CEO & Country Chairman al MOL România.
Beneficiarii acestei ediţii a Programului „Permis pentru viitor” provin din 17 judeţe: Argeş, Bacău, Braşov, Călăraşi, Cluj, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Mureş, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vrancea şi din Municipiul Bucureşti. „Urmează să încheiem contracte pentru finanţarea beneficiarilor din acest an, care, la rândul lor, vor alege câte o şcoală de şoferi. În termen de o lună, de la încheierea contractelor, se vor înscrie pentru începerea cursurilor. Stabilim de comun acord că în a doua parte a anului vor finaliza cursurile şi se vor prezenta la examen. Vom anunţa o nouă ediţie a Programului la sfârşitul lunii noiembrie. Cei interesaţi se pot informa accesând website-ul Fundaţiei Pentru Comunitate sau ne pot contacta telefonic”, a precizat András Imre, directorul executiv al Fundaţiei Pentru Comunitate.
Lista câştigătorilor, care devin beneficiari ai Programului „Permis pentru viitor”, a fost publicată de către Fundaţia Pentru Comunitate şi poate fi consultată pe site-ul acesteia. Programul Permis pentru viitor este organizat de Fundaţia Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziţie de MOL România. Prin acest program se acordă finanţarea necesară obţinerii permisului de conducere pentru categoriile B, C sau D (incluzând tractoare agricole sau forestiere, troleibuze şi tramvaie), în cazul tinerilor din medii defavorizate, cu vârstele cuprinse între 18 şi 25 de ani, pentru care existenţa permisului este o condiţie sau un avantaj în obţinerea unui loc de muncă, ori un instrument benefic în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu în cazul celor care se află deja în activitate. De la lansarea din 2015, programul „Permis pentru viitor” a fost premiat de două ori la nivel naţional: în cadrul Galei Societăţii Civile din 2018 şi la Gala Romanian CSR Awards din 2017. Pe parcursul celor şapte ediţii ale Programului, 144 de tineri au obţinut permis de conducere, iar 38 sunt programaţi pentru examen sau se află în diferite faze ale pregătirii.
Diana ARON