28 februarie – Ziua Protecției Civile din România
La 28 februarie se sărbătorește Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care, în anul 1933, Regele Carol al II-lea, prin „Înalt Decret Regal nr. 468”, a aprobat Regulamentul apărării contra atacurilor aeriene, ca o necesitate a protejării populaţiei civile rezultată în urma efectelor devastatoare ale primului război mondial. Momentul este considerat ca fiind actul de naştere al Protecţiei Civile, instituţie care, iniţial, purta denumirea de „Apărare Pasivă”.
Începând cu anul 2004, activitatea de protecţie civilă se desfăşoară la nivel naţional în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. La nivelul judeţului Ialomița, repsectiv, aceasta se desfășoară în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu”.
Protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică. Acestea sunt planificate, organizate şi realizate potrivit legii, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor materiale şi mediului. Acțiunile vizează protecția împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, a conflictelor armate şi înlăturarea operativă a urmărilor, cât şi asigurarea condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.
„Pentru aceasta, îndeplinim la nivel județean misiuni de protecție la inundaţii, cutremure, acţiuni de intervenţie în situaţia căderilor abundente de zăpadă, ridicarea şi distrugerea muniţiilor rămase neexplodate; acţiuni de intervenţie pentru înlăturarea efectelor poluării râurilor; participarea la limitarea şi înlăturarea urmărilor produse de diferite epizootii; monitorizarea transporturilor de substanţe toxice periculoase, explozive sau materiale speciale care tranzitează judeţul.
Ziua de 28 februarie este prilej de sărbătoare pentru specialiştii protecţiei civile care s-au aflat mereu la datorie în sprijinul semenilor, cu dăruire, curaj şi solidaritate pentru oamenii aflaţi în situaţii limită”, transmit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Catargiu” Ialomița.
Petruța RIDICHE