2023, un an plin de proiecte şi provocări pentru Primăria Municipiului Călăraşi

Luna decembrie este, în general, una în care toată lumea îşi face un bilanţ al activităţii de peste an. Sfârşitul de an reprezintă un bun prilej şi pentru aleşii locali să îşi contorizeze împlinirile şi neîmplinire, mai cu seamă că în 2024 vor avea loc alegeri şi electoratul trebuie să fie bine informat.
Pentru Primăria Municipiului Călăraşi, 2023 a fost un an cu foarte multe provocări. Dar, primarul Marius Dulce are cu ce ieşi în faţă, căci a lucrat intens pentru dezvoltarea oraşului. „Au fost foarte multe proiecte de terminat, dar şi altele noi de început. Vorbim de cele pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe Agenţia Fondului de Mediu. Deci, a fost foarte mult de lucru. La începutul lunii noiembrie, într-o şedinţă de CL, am aprobat noi durate de implementare şi cheltuielile necesare pentru finalizarea tuturor proiectelor. Aşa a fost discuţia cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia. Chiar dacă proiectele sunt finalizate, din punct de vedere fizic, nu se poate face recepţia, fiindcă nu avem valoarea finală. În sensul că, nu ştim exact cum vor aplica ei ajustările pe Ordonanţa 64 şi atunci am prelungit termenele. Noi suntem eligibili şi e clar că le vom închide în luna decembrie, iar care rămân cu 2-3% nefăcute, asta este. Dar, în general, le-am trecut pe toate nefinalizate, pentru a putea finaliza din punct de vedere birocratic toate aceste documente. Deci, repet, termenul de 31 decembrie 2023 rămâne din punct de vedere fizic, iar recepţia finală va fi până în luna martie 2024, pentru că trebuie să aflăm valorile pe ajustare, pe Ordonanţa 64. În această perioadă am avut o problemă cu constructorii. Ei ştiind că suntem foarte presaţi de timp, un pic nu au jucat corect, nu au fost atât de activi pe cât ne-am fi dorit noi. Atunci, vom avea şi noi grijă pe viitor cu cine lucrăm”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul Emisiunii „Subiectul Zilei”, primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, care asigură că toate proiectele vor fi finalizate din punct de vedere fizic.
Este vorba, mai exact, de proiectele finanţate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020: „Regenerarea spaţiului urban din municipiul Călăraşi, prin amenajarea spaţiilor verzi din zona de vest şi a spaţiului verde din zona de locuit Navrom”; „Promovarea utilizării mijloacelor alternative de mobilitate şi a intermodalităţii în municipiul Călăraşi, prin amenajarea unei reţele de piste de biciclete”; „Sporirea gradului de mobilitate al populaţiei, prin introducerea unui sistem integrat de mobilitate urbană alternativă, cu staţii inteligente automatizate de biciclete în municipiul Călăraşi” (proiectul este terminat, urmează la anul să se obţină mentenanţă şi să se achiziţioneze soft-urile necesare, fiindcă trebuie eliberate nişte cartele pentru biciclete); „Înfiinţare centru pentru activităţi educative şi culturale în cartierul Livada” (se termină, mai este doar o stradă de asfaltat); „Modernizarea, reabilitarea şi echiparea Colegiului Agricol «Sandu Aldea» Călăraşi”; „Modernizarea, reabilitarea şi echiparea Liceului Danubius Călăraşi”; „Modernizare şi extindere Corp B, Liceul Teoretic Mihai Eminescu din municipiul Călăraşi, judeţul Călăraşi”; „Creşterea atractivităţii, siguranţei şi eficienţei transportului public în municipiul Călăraşi, prin modernizarea acestui mod de transport” (au fost cumpărate autobuzele şi acum urmează sistemul de ticketing); „Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călăraşi, prin crearea unui spaţiu urban pietonal multifuncţional în zona centrală a municipiului” (se finalizează la termen, acum se lucrează intens la mobilier, verificări de fântâni); „Reabilitarea termică a Şcolii Gimnaziale Tudor Vladimirescu Călăraşi” (există promisiunea că se termină lucrările până la 31 decembrie sau mai rămâne un rest de undeva la 5%); „Reabilitarea termică a Grădiniţei cu program prelungit Ţara Copilăriei Călăraşi”; „Îmbunătăţirea transportului public de călători în municipiul Călăraşi şi creşterea performanţelor acestuia, prin crearea unui sistem inteligent de management al traficului şi monitorizare video, bazat pe instrumente inovative şi eficiente”; „Reabilitarea termică a Liceului Teoretic Mihai Eminescu Călăraşi”.
În ceea ce priveşte proiectul ,Îmbunătăţirea siguranţei navigabilităţii pe fluviul Dunărea în zona transfrontalieră Călăraşi – Silistra”, finanţat în cadrul Interreg V-A România – Bulgaria, acesta nu va fi finalizat, ci se va ajunge undeva la stadiul de 80%. „Oricum, acolo am acceptat o cofinanţare destul de mare, de la început. Avem 2 milioane de euro pe transfrontalier şi undeva aproape de 3 milioane euro din banii noştri. Atunci, chiar dacă mai sunt cei 20%, rămân, neeligibili, pe banii noştri. Facem o promenadă, o zonă unde să se plimbe lumea şi să se simtă bine. După ce terminăm proiectul, se va moderniza toată zona, căci va fi complementar cu Portul Turistic. Este pe rol un parteneriat cu Consiliul Judeţean, care este lider de proiect. Şi avem acel autobuz amfibiu care va face legătura dintre România şi Bulgaria. Este bine că l-am luat, e ceva nou, lumea deocamdată nu ştie cum arată. L-am dat la apă, este OK. Am întârziat un pic, căci partenerii bulgari au optat pentru un catamaran. CJ a luat un autobuz acvatic pentru că în momentul în care scade Braţul Borcea şi nu mai este apă suficientă, ne putem muta cu autobuzul pe şosea, după care, de la Chiciu putem să trecem dincolo, pe apă, la Silistra, în Bulgaria”, a informat alesul local.
Printre altele, vineri, 24 noiembrie a.c., primarul a participat la Gala „Regio, paşaport spre dezvoltare în Sud Muntenia”. Un eveniment în cadrul căruia au fost premiate cele mai apreciate proiecte finanţate din POR 2014-2020 şi implementate în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia. Un premiu a primit şi Primăria Municipiului Călăraşi, cu proiectul social la centrul din Obor. „Este un proiect cu valoare mică, dar cu o valoare socială mare, pentru că ne dorim să îmbunătăţim viaţa copiilor din acel cartier mai sărac. În viitor, pe lângă faptul că pot să-şi facă temele acolo, vrem să le oferim şi o masă caldă, pentru că aşa mi se pare firesc. Vrem să putem să-i atragem. Eu am spus întotdeauna că nu avem o problemă cu aceşti copiii, ci cu mentalitatea părinţilor. În sensul că, nu acceptă să-i trimită prea uşor la şcoală. Într-adevăr, poate nu-şi permit, dar atunci când vrei să îi ajuţi, trebuie să lase copiii măcar la centru”, a subliniat primarul Marius Dulce. După multe eforturi, a fost finalizat şi proiectul de modernizare a Complexului Bazar BIG, un alt succes al autorităţii locale, ţinând cont că investiţia a trecut prin perioada pandemiei şi a războiului. „Războiul ne-a ţinut pe loc cel puţin 8 luni de zile, până am găsit formula financiară să trecem mai departe. În momentul în care a început războiul, toate preţurile au luat-o razna şi nu aveai cu cine să mai discuţi. Preţurile nu se mai încadrau în bugetul iniţial, au crescut cu cel puţin 50% fiecare articol. Toată lumea s-a blocat. S-a venit apoi cu Ordonanţa 15, Ordonanţa 64, au început să se aşeze oarecum lucrurile, aşa încât să putem merge mai departe cu proiectele. Până acum toţi se plângeau spaţiile comerciale şi au licitat doar pe 15 spaţii. Mai avem libere încă vreo 60 de spaţii. În primul rând erau interesaţi cei care sunt vechi în Bazar, dar nu ştiu ce s-a întâmplat. Preţul nu este mare, undeva la 800 de lei pe lună, plecarea. Şi în acest cost, beneficiază de chirie, lumină, căldură, tot ce trebuie. Dar eu sper ca într-o lună sau două să dăm toate spaţiile”, a spus edilul.

„Vrem să modernizăm şi să aducem oraşul acolo unde merităm”

Tot în luna noiembrie, a fost aprobată documentaţia tehnică pentru regenerarea spaţiului urban în cartierele rezidenţiale din municipiul Călăraşi. Proiectul îşi propune, în special, mobilitate urbană, prin promovarea utilizării mijloacelor alternative de transport. Asta nu înseamnă că Primăria vrea să îi oblige pe călărăşeni să renunţe la maşinile personale. „Nu-i obligăm, dar ar fi ideal să meargă cu autobuzul, dacă ne îmbunătăţim flota de transport în comun şi ajungem la un anumit confort. Ar fi ideal, pentru a nu mai fi sufocat traficul. Dacă am avea nişte preţuri decente şi staţiile moderne, atunci, de ce nu ne-am îndrepta spre transportul în comun? Dar pentru a-l putea dezvolta, trebuie să avem acoperire pe toată raza municipiului. Şi, să avem clienţi, că altfel nu se justifică. Referitor la regenerarea spaţiului urban în cartierele rezidenţiale, pe POR avem mai multe lucruri de făcut prin cartiere, începând de la montarea de camere video în staţii, locuri de joacă, micro parcuri, parcări moderne, iluminat. Vrem să modernizăm şi să aducem oraşul acolo unde merităm…În rest, recent am participat la Summitul Autorităţilor Publice Municipale din România, organizat de Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul Naţional de Studii şi Cercetări în Administraţia Publică, unde au fost prezenţi domnul Marcel Ciolacu şi fostul premier Nicolae Ciucă. S-au ridicat probleme administrative, dureri ale noastre, ale administraţiei locale, privind finanţările. Erau zone neacoperite pe fonduri europene. În Ordonanţă era trecut ceva, iar pe noi ne bloca. Nu era prins decât POR, PNRR, iar noi avem proiecte pe AFM, PNI Anghel Saligny şi ne limitau cu nişte cheltuieli pe care trebuia să le facem. Au înţeles, au modificat şi mergem înainte. În legătură cu finanţarea, din ce ne-au spus, este clar că vor acoperi până la sfârşitul anului tot ce înseamnă PNI, dar numai cererile depuse până la final de octombrie sau jumătatea lunii noiembrie. Domnul premier Ciolacu a declarat că cei mai mulţi bani vor merge către investiţii, învăţământ, sănătate şi aşa mai departe. Eu sunt optimist şi cred că va fi bine”, a mai adăugat primarul municipiului Călăraşi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )