17 ianuarie 2022 – O zi neagră pentru cei 415 salariați de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva

În ciuda tuturor eforturilor făcute în ultimele luni de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și conducerea Regiei Naționale a Pădurilor nu renunță la concedierea colectivă a celor 415 salariați. Din totalul acestora, 223 sunt muncitori, majoritatea direct productivi și 192 sunt personal TESA, din care 144 personal silvic.
Sindicatele au contestat, la Tribunalul București, din luna noiembrie 2021, Hotărârea Consiliului de Administrație, prin care s-a aprobat Metodologia de gradare a unităților și subunităților Romsilva. În acest moment, sunt două procese pe rol. De asemenea, sindicatele au protestat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, solicitând conducerii ministerului, în repetate rânduri, stoparea procedurii de concediere. Totodată, sindicatele au cerut și sprijinul Ministrului Muncii și Solidarității Sociale pentru sistarea concedierilor.
Inclusiv Prim-Ministrul Guvernului României, Nicolae Ciucă, a fost informat, încă din decembrie, despre situația de la Romsilva. Acestuia i-a fost solicitată intervenția pentru stoparea concedierii celor 415 colegi, cu ocazia ședinței Consiliului Național Tripartit, organizată în data de 13 ianuarie, la Palatul Victoria. Cu toate acestea, nimănui nu îi pasă de cei 415 salariați care vor fi concediați acum, în plină iarnă. Din perspectiva sindicală, această concediere este total ilegală, imorală și inoportună, deoarece Romsilva a obținut în anul 2021 rezultate financiare remarcabile cu actuala structură de personal. A înregistrat un profit mai mare decât cel estimat, aprobat prin Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2021, iar indicatorii tehnico-economici au fost realizați în totalitate.
Reprezentanții Federației consideră că această concediere este o mare nedreptate la adresa angajaților din activitatea de administrare a pădurilor. Asta, mai ales, în condițiile în care România va „importa” în anul 2022, un număr de 100.000 de lucrători din Asia. Iar Romsilva, regie națională de interes strategic, concediază, în cursul acestui an, 415 salariați români, care vor fi nevoiți să ia calea pribegiei, în căutarea unui loc de muncă, cel mai probabil, în afara țării. Federația Sindicatelor Silva va continua demersurile în justiție, în încercarea de a stopa această concediere colectivă și de a salva cât mai multe locuri de muncă de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Petruța RIDICHE

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )