15% dintre copii spun că li s-au solicitat imagini cu conţinut cu caracter sexual pe Internet

• 41% spun că imaginile cu caracter sexual le-au fost solicitate de un adult • TikTok este reţeaua socială care comportă cel mai mare risc în ceea ce priveşte intrarea în contact cu necunoscuţi pe internet

Între 66% şi 84% dintre copii au postat conţinut online în ultimul an, iar cei mai puţini au fost cei care au făcut acest lucru pe reţelele sociale (66%), urmaţi de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) şi în cadrul unui grup sau forum (84%). Totuşi, s-a identificat că riscul cel mai mare de transmitere a informaţiilor personale este prin mesageria privată, unde fetele au afirmat că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieţii (86% vs. 72%), arată datele celei mai recente cercetări realizate de Organizaţia Salvaţi Copiii România, „Conduita tinerilor pe reţelele de socializare”. Îngrijorător, 41% dintre cei care spun că li s-au solicitat imagini cu conţinut cu caracter sexual pe internet (15% din total eşantion) afirmă că cel care a făcut acest lucru era un adult. Din perspectiva genului, 20% dintre fete afirmă că li s-au solicitat imagini cu conţinut cu caracter sexual pe internet, comparativ cu 7% dintre băieţi.
Organizaţia Salvaţi Copiii lansează campania de conştientizare „Descoperirea bucuriei offline”, menită să încurajeze copiii şi adolescenţii să se reconecteze cu lumea reală şi să experimenteze activităţi care să le dezvolte abilităţile emoţionale, sociale şi care să le ofere bucurii autentice. Pentru a contracara această tendinţă de utilizare excesivă a dispozitivelor, campania le propune copiilor o gamă diversă de alternative captivante şi interactive, pentru a-şi petrece vacanţa de vară. Taberele în aer liber, atelierele creative, implicarea în activităţi de voluntariat şi comunitare sunt doar câteva dintre opţiunile disponibile pentru a le permite copiilor să se dezvolte fizic, intelectual şi emoţional în afara universului digital. Cercetarea mai relevă faptul că majoritatea copiilor găsesc o confirmare a valorilor şi intereselor lor în conţinutul întâlnit pe reţelele sociale. Acestea oferă un cadru în care copiii se percep şi îşi evaluează propriile defecte (57%). De asemenea, mulţi copii afirmă că internetul îi ajută să-şi confirme opiniile despre paşii pe care doresc să-i urmeze în carieră, dar există şi o proporţie semnificativă de copii ce investighează şi alte opţiuni în afara internetului.
Interesant este faptul că aproximativ jumătate dintre copii urmăresc persoane publice favorite pe reţelele de socializare, iar impactul acestor influenceri asupra lor este comparabil cu cel al jocurilor online sau al informării cu privire la domenii de interes. De asemenea, s-a observat că internetul are o influenţă semnificativă în deciziile legate de viitor pentru 43% dintre copii, iar pentru 40% influenţa este considerată medie.
TikTok este reţeaua socială care comportă cel mai mare risc în ceea ce priveşte intrarea în contact cu necunoscuţi pe internet, risc semnificativ mai ridicat în cazul copiilor de peste 15 ani (17%), însă acesta nu trebuie neglijat nici in cazul copiilor mai mici (12-14 ani, 14% şi sub 12 ani, 7%). Faptul că se simt plictisiţi este o motivaţie de a posta online pentru 41% dintre copii, urmată de dorinţa de exprimare (37%) şi nevoia de a se relaxa şi de a promova ce creează (aprox. 24%). Vârsta medie la nivelul întregului eşantion la care copiii afirmă că au început să acceseze internetul este de 10 ani.
Majoritatea copiilor folosesc multiple reţele de socializare spre a comunica cu prietenii, fapt ce stă mărturie atât pentru popularitatea acestora, cât şi timpul îndelungat petrecut online.
Urmărirea conţinutului online postat de alţi utilizatori este principala activitate a copiilor pe reţelele de socializare. Trebuie remarcat că 1 din 2 copii menţionează specific că urmăresc persoane publice favorite pe reţele de socializare, influenţa influencerilor în rândul copiilor fiind foarte ridicată, caracterizată de procente similare ca jocul online sau informarea cu privire la domenii de interes.

Comunicarea online cu profesorii are loc aproape exclusiv folosind Whatsapp şi Facebook.

43% dintre copii afirmă că internetul are o influenţă ridicată în deciziile legate de viitor, iar 40% indică o influenţă medie. Doar 17% spun că această influenţă este marginală. Băieţii consideră că internetul îi ajută în deciziile privind viitorul într-o măsură semnificativ mai ridicată comparativ cu fetele, la fel şi copiii cu vârsta peste 15 ani, comparativ cu cei mai mici. Sondajul de opinie a fost realizat în mai 2023, printre copii care au acces la internet, cu vârsta cuprinsă între 8 si 17 ani.
„Într-o lume dominată de tehnologie, e important să îi învăţăm pe copii bucuria de a trăi offline. Descoperirea bucuriei offline înseamnă reconectarea nu doar cu ceilalţi, ci şi redescoperirea empatiei, a nevoii de explorare, a curiozităţii care îi ajută pe copii să se construiască intelectual, emoţional şi social. Este responsabilitatea noastră, a adulţilor, să îi inspirăm pe copii să se deconecteze de la ecrane, să se conecteze la emoţiile şi bogăţia vieţii reale”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
În această vară, 3.156 de copii din grupuri vulnerabile (copii din familii cu dificultăţi economice şi cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate) participă la activităţi educaţionale şi recreative în cadrul Grădiniţelor şi Şcolilor de Vară prin programele dezvoltate de Organizaţia Salvaţi Copiii în Bucureşti şi 21 de judeţe. Activităţile vizează cele 5 arii de dezvoltare a copiilor – dezvoltarea fizică, sănătate şi igienă personală; dezvoltarea socio-emoţională; dezvoltarea cognitivă şi cunoaşterea lumii; dezvoltarea limbajului, a comunicării, a premiselor citirii şi scrierii; capacităţi şi atitudini în învăţare. Totodată, pe parcursul verii, vor fi organizate tabere pentru peste 1.000 de copii din programele Organizaţiei Salvaţi Copiii.
În perioada 12 iulie – 31 august 2023,  voluntarii Salvaţi Copiii vor desfăşura activităţi recreative despre principiile siguranţei pe internet, care vor contribui la dezvoltarea personală şi profesională a copiilor. Aceste activităţi vor fi desfăşurate în Bucureşti şi 14 judeţe, unde organizaţia are filială sau birou local, indoor sau outdoor, în funcţie de disponibilitate şi vor avea o durată de o oră şi jumătate.
Pentru mai multe informaţii despre campania „Descoperirea bucuriei offline”, dar şi despre modul în care puteţi încuraja copiii să se reconecteze cu lumea reală în timpul vacanţei de vară, puteţi accesa Ghidul cu activităţi distractive de realizat împreună sau/şi să vă înscrieţi, completând acest formular, la una dintre activităţile recreative propuse de voluntarii Salvaţi Copiii în această vară.
Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, prin programul Connecting Europe Facility, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii. Organizaţia Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator Naţional. Mai multe informaţii despre Organizaţia Salvaţi Copiii şi proiectul Ora de Net sunt disponibile pe www.oradenet.ro şi www.salvaticopiii.ro.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )